Denk jij dat Polen een grauw en koud land is waar niks te beleven valt? Niks is minder waar. Het is een boeiend land dat je zeker zal verrassen. Hieronder lees je mijn tien redenen om Polen te bezoeken. Veel lees plezier!

Er zijn 14 UNESCO werelderfgoedlocaties in Polen

Polen heeft 14 unieke UNESCO werelderfgoedlocaties die je niet kunt missen. Van de pittoreske historische Oude Stad in Warschau en Krakau, middeleeuwse kerken of kastelen tot het oerwoud in het oosten van Polen. Op de lijst van UNESCO staan de volgende bezienswaardigheden:

Het prachtige kasteel in Malbork
Het prachtige kasteel in Malbork

It’s a paradise for foodies en het is betaalbaar

Voor velen is het uiteten één van de belangrijkste redenen om op reis te gaan. In Polen heb je talloze restaurantjes en eetcafés, niet alleen in grote steden, maar ook langs de weg en in dorpjes. Afgezien van de klassieke pierogi, bietensoep (‘barszcz‘) en bigos. Zorg ervoor dat je wat typische Poolse zoetigheden probeert, zoals met de jam gevulde oliebollen (‘pączki‘), de met glazuur bedekte cheesecake (‘sernik‘) of de maanzaadjescake (‘makowiec‘). En heel belangrijk: het is betaalbaar en van goede kwaliteit!

Polen is een paradijs voor foodies

Prachtige natuur

In Polen is de natuur heel divers… de stranden aan de Oostzee en het merengebied in het noorden tot de bergen in het zuiden. Verschillende pittoreske dorpen, zoals Zalipie of idyllische dorpen in het Pieniny gebergte. Je kan van een wandeling in de natuur genieten zonder mensen tegen te komen.

Stedentrip in overvloed

Voor de ene stedentrip ben je wat langer bezig dan voor een andere. Maar een ding is zeker. Tijdens een stedentrip in Polen zul je je niet vervelen: Warschau, Poznan, Gdańsk, Gdynia, Sopot, Toruń, Krakau, Bydgoszcz, Wrocław, Zakopane, Sandomierz, Lublin, Zamość en nog veel meer. Ik hoop dat ik na de lockdown over deze en andere steden kan schrijven aan de hand van mijn eigen reis.

stedentrip Warschau
Stedentrip Warschau

Prachtige kastelen

Paleizen, kastelen en forten – ‘getuigen‘ van de Poolse geschiedenis en werkelijke parels van de gotische en renaissancistische architectuur. Ze bevinden zich vaak op heuvels of laagvlakten, tussen moerassen, meren of rivieren. Soms zijn ze verwoest door de turbulente geschiedenis van Polen, maar toch betoverend door de legendes die ze met zich dragen. Op mijn website kun je beschrijvingen van enkele kastelen vinden, zoals Kasteel Moszna (waar je ook kunt overnachten), Kasteel Książ, Kasteel in Łazienki Park in Warschau, Kasteel Ogrodzieniec, Kasteel Pieskowa Skała, Kasteel in Malbork. Dat zijn maar een paar voorbeelden.

Kasteel Chęciny in Polen

Tijdens je vakantie krijg je ook de kans om de Poolse gastvrijheid te ervaren. De goedhartige Polen vinden het heerlijk om gasten te ontvangen. In hun eigen huis of als toeristen.

Veel plezier in Polen!