Overweeg jij om Polen de bezoeken voor langere vakantie of een stedentrip? Polen barst van leuke steden! Ik heb ze tot nu toe zelf niet allemaal gezien. Dus er is nog genoeg te ontdekken. Op mijn blog meeroverpolen.nl vind je een uitgebreide informatie over bezienswaardigheden en leuke tips. Via deze weg wil ik jullie inspireren om de verrassende bestemmingen in Polen te ontdekken. Pittoreske dorpen, juwelen van steden en wonderschone natuurgebieden, maar je kunt ook lezen over minder bekende of zelfs verborgen plekken in Polen.

De mooiste en leukste bezienswaardigheden

Warschau

De hoofdstad van Polen mag zeker niet ontbreken op je lijst stedentrip Polen. Deze stad is zeer geschikt voor een weekendje weg bijvoorbeeld als een vrijgezellenfeestje, mannenweekend, meidenweekend of familieweekend. Warschau is ook ideaal voor cultuurliefhebbers. Je kunt hier ook leuk winkelen. De stad is een fascinerende mix tussen geschiedenis en moderniteit.

Wat te doen in Warschau
Bezienswaardigheden in Warschau

De bezienswaardigheden in Warschau

De Oude Stad – de sierlijke en kleurrijke huizen dragen bij een unieke sfeer van de Oude Stad in Warschau. Sinds 1980 staat de Oude Stad van Warschau de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het Koninklijk Paleis met zijn rijke geschiedenis van Polen. Het was hier dat de Poolse Grondwet werd aangenomen. De eerste in Europa en de tweede in de wereld. Blijf en de fonteinen.

Het Łazienki Park – een favoriete plek van de inwoners van Warschau om te wandelen in het weekend of doordeweeks. Er is hier een café met lekker ijs en pannenkoeken en een sjiek restaurant. In het park kun je verschillende architectonische gebouwen bewonderen. Tevens het Chopin standbeeld. In het park worden gratis Chopin-concerten georganiseerd – van mei tot september twee keer per dag om 12.00 en 16.00 uur. Toegang tot het park is gratis.

Koninklijke route – De Koninklijke Route was een route vanuit de Oude Stad van Warschau richting het zuiden. Momenteel is deze route verdeeld in verschillende straten. De Koninklijke Route begint op het Zamkowy-plein en loopt door de volgende straten: Krakowskie Przedmieście, Nowy Światstraat, Aleje Ujazdowskie (Oejazdowskiëlaan), Belwederskastraat en Sobieskistraat naar de wijk Wilanów, waar het Wilanów-paleis zich bevindt. Het beste kun je deze route tot Charles de Gaulle rotonde nemen. Onderweg zie je prachtige kerken, monumenten van Poolse dichters of van Nikolai Copernicus, ook paleizen en het Presidentieel paleis. Het is een lange route, maar zeker de moeite waar voor een wandeling.

Andere bezienswaardigheden zijn: het Graf van de Onbekende Soldaat en het Paleis van Cultuur en Wetenschap. Op mijn blog vind je ook andere bezienswaardigheden in Warschau, die je nergens anders kunt vinden.

Verblijf je langer in Warschau dan kun je het volgende nog bezoeken:

Het dakterras van universiteitsbibliotheek en het Copernicus Science Center – Dit museum kun je vergelijken met Nemo in Amsterdam. Bereid je maar voor de hele dag van ontdekken, voelen, doen, kijken, luisteren en experimenteren. Een dag is eigenlijk niet genoeg.

Het Nationaal Stadion – mocht je het interessant vinden dan kun je het stadion van binnen bekijken en tegen extra betaling kun je zelfs met een gids naar de kleedkamers.

Het koniklijk paleis in Wilanów is ook een aanrader. – Het paleis werd gebouwd tussen 1681–1696 door de Poolse koning Jan III Sobieski en zijn vrouw Maria Kazimiera volgens het ontwerp van de Pools-Italiaanse architect Augustyn Wincent Locci. Het paleis is samen met het omliggende park en de gebouwen onveranderd in zijn historische en artistieke waarde gebleven

Bijzondere stedentrip Polen

Krakau

Een bijzondere Poolse stad Krakau – de voormalige hoofdstad van Polen. Een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden in Krakau is Wawel.

Wawel is eigenlijk de naam van de heuvel. En op deze heuvel staan twee bekende monumenten. Die moet je gezien hebben tijdens je stedentrip naar Krakau. Dat zijn het koninklijk kasteel en de kathedraal van Wawel. Het kasteel ligt op een schilderachtige heuvel, omringd door de verdedigingsmuren, gesitueerd aan de langste Poolse rivier Vistula. Wawel is eigenlijk een complex van kapelletjes, kerken en koninklijke vertrekken, die eeuwenoude waardevolle historische kunstobjecten bevatten.

Het Wawel kasteel – Wawel is de naam een heuvel in Krakau

Je stedentrip Krakau zou niet compleet zonder de Oude Stad van Krakau te bezichtigen. Hier vind je de Mariakerk en de lakenhal. Talloze kerken, monumenten, cafétjes en restaurantjes maken je verblijf aangenamer

Krakau is uitgeroepen tot de Europese hoofdstad van de culinaire cultuur anno 2019 en verslaat zelfs de hoofdstad van Portugal, Lissabon.

Vergeet niet een bezoek te brengen aan de joodse wijk Kazimierz en het Oscar Schindlermuseum. Kazimierz is een wijk, die deel uitmaakt van de Oude Stad. Tot de 18e/19e eeuw was dit een onafhankelijke stad gelegen in het zuiden van Krakau. Het museum van Oscar Schindler bevindt zich niet ver van deze wijk.

Andere bestemmingen – stedentrip Polen

Heb je Warschau, Krakau en Wroclaw al gezien en wil je een andere Poolse stadsbestemming ontdekken? Dan is het tijd voor iets anders!

In het noorden van Polen ligt Gdansk, een gezellige en prettige bestemming voor een weekendje weg. In de zomermaanden kun je Gdansk combineren met het strand in Sopot die op minder dan een uur rijden vanuit de maritieme stad Gdansk ligt. Openbaar vervoer is trouwens goed geregeld tussen de drie steden, zogenaamd Driestad: Gdansk, Gdynia en Sopot.

Wil je in het noorden van Polen iets langer verblijven, dan heb ik nog een tip voor je. De mooie stad Bydgoszcz is een zeer interessante bestemming voor een weekendje weg vanwege verschillende musea, winkelcentra en uitstekende restaurants.

In het oosten van Polen kun je het vergeten Lublin bezoeken. In dezelfde region heb je de parel van het Renaissance tijdperk Zamość. Hoewel je vanuit de Poolse hoofdstad Warschau binnen een paar uur die regio kunt bereiken, worden deze bestemmingen vaak overgeslagen door de toeristen.

Bovendien denk aan het pittoreske stadje Kazimierz Dolny met talloze restaurantjes en kunst galerijen.

In het westen vind je het kleurrijke Poznan en de stad van honderd bruggen en nog meer kabouters Wrocław.

Polen barst van de leuke steden en ik heb ze nog lang niet allemaal gezien. De steden, zoals Sandomierz, Katowice, Opole, Szczecin of de middeleeuwse stad Toruń zijn voor mij nog steeds onbekend.

Dit smaakt naar meer!