Over mij

Welk op mijn blog! Mijn naam is Ania. Ik ben getrouwd en heb drie kinderen: een dochter van 17 en twee jongens van 16. Geboren en getogen in Warschau en ook daar heb ik mijn opleiding in econometrie afgerond. Kort na mijn studie in Polen ben ik naar Nederland verhuisd. Ik ben toen bij de ING-bank gaan werken, hierdoor kwam ik met Nederlandssprekende collega’s in aanraking en zodoende heb ik snel de Nederlandse taal kunnen leren. Daarnaast heb ik bij gedurende mijn carrière voor verschillende Nederlandse en internationale bedrijven gewerkt.

In 2017 besloot ik als vrijwilliger bij een stichting te gaan werken. Deze stichting is opgericht in de Bollenstreek met het doel om voor arbeidsmigranten, diverse activiteiten en taalcursussen op verschillende niveaus te organiseren. Dit vrijwilligerswerk kon ik goed combineren met mijn persoonlijke interesse voor andere talen. Deze combinatie heeft mij ertoe geleid om van een hobby een carrière te gaan maken. Ik heb toen besloten om aan de post-HBO opleiding docent Nederlands als tweede taal deel te nemen. Sinds december 2018 ben ik gecertificeerd docent NT2.

Naast mijn passie voor vreemde talen ben ik altijd in het dagelijkse nieuws geïnteresseerd geweest. Er heerst op dit moment veel onrust in de wereld (wanneer is dat niet zo geweest? zou mijn vader zeggen) en ik probeer daar vat op te krijgen. Vandaar deze blog. Hier ga ik stukken plaatsen waar ik mij in kan vinden en die, naar mijn mening, belangrijk zijn.

Wat lees je op mijn blog?

Op meeroverpolen.nl schrijf ik over nieuws vanuit Polen. Wat ik helaas veel in de mainstream media zie, is een negatief beeld over Polen. Dat heeft te maken met verschillende redenen en in mijn verslagen ga ik het uitleggen zodat het voor het Nederlandse publiek duidelijker wordt. Op mijn blog zul je over de volgende thema’s kunnen lezen:

Nieuws over Polen – actueel en historisch nieuws over Polen
Poolse geschiedenis – stukken over de Poolse geschiedenis. Deze categorie vind ik heel belangrijk omdat er zo weinig in Nederland over verteld wordt.
Vakantie en reizen door Polen – mijn persoonlijke verslagen tijdens onze vakanties in Polen. Hier kun je ook mijn eigen mooie foto’s bewonderen.
Poolse recepten – de Italianen hebben hun traditionele pizza, de Japanners sushi, maar de Polen hebben hun eigen traditionele recepten. De Poolse tafel staat altijd goed gevuld met eten. De site bevat reeds bekende en minder bekende recepten.
Boeken en auteurs – op dit blog verschijnen o.a. recensies van Poolse boeken, die naar het Nederlands vertaald zijn, biografische schetsen van Poolse schrijvers. Tevens boeken  van anderstalige auteurs die over Polen schrijven. Op deze manier wil ik graag op de Poolse literatuur bij de Nederlandstalige auteurs onder de aandacht brengen. 
Poolse legendes – waarom staat er een draak in Krakow, of waarom een zeemeermin in Warszawa? Lees de meest bekende Poolse legendes op mijn website en je weet alles hierover.
Tradities in Polen – op deze site zal ik de Poolse tradities en gebruiken presenteren. Tradities tijdens de Kerst, Pasen en andere gelegenheden.
Overige artikelen – deze categorie gaat over verschillende onderwerpen die naar mijn mening er toedoen.

Heb je opmerkingen over de blog of ideeën voor het volgende artikel? Laat het mij dan weten.

Onze familie toen we nog in Aalsmeer woonden net voordat we naar Polen emigreerden