Categorie bekijken

Poolse recepten

Primeuraardappelen is een zomerse lekkernij

Het gaat om de aardappeloogst van het jaar. Meestal valt het tussen eind mei of eind juli.  De zogenaamde primeuraardappelen zijn een echt seizoensproduct dat door veen Pole heel graag gegeten wordt. Wat zijn primeuraardappelen eigenlijk? Je herkent primeuraardappelen vooral aan hun dunne schil die al snel loskomt als je er nog maar over wrijft met je vingers. Dit komt omdat deze aardappelen…

Poolse zomerbietensoep

Poolse zomerbietensoep of simpel gezegd botwinka. Botwinka is echt een zomersoep. Gemaakt van zomerbieten met bladeren en primeuraardappels. In de Poolse keuken waar vlees domineert, is deze soep vegetarisch. Eerst twee dingen uitleggen Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen worden geoogst voor ze volledig rijp zijn. Je herkent ze aan een dunne schil. Deze komt los als je…

Gezouten augurken

Deze augurken kun je aan het begin van de zomer eten. In Polen zijn ze het symbool van de zomer geworden. Ze zijn lekker in de salade of voor op brood in plakjes. Als kind kon ik er niet vanaf blijven. Deze zomer heb ik ze voor het eerst zelf gemaakt. Ingrediënten: 0,5kg verse augurken 4 teentjes knoflook 6 gedroogde…

Pools traditioneel gerecht – leniwe

Wanneer je het Poolse woord leniwe hoort, dat letterlijk vertaald lui betekent, moet je eigenlijk denken dat dit gerecht eenvoudig te maken is. Dit gerecht lijkt in eerste instantie op kopytka. Echter is kopytka een hartig recept en leniwe een zoet recept. Op internet zie ik dat deze twee gerecht door elkaar worden gehaald. Dus hoe maak je het? Ingrediënten:…

Pools traditioneel recept – kopytka

Het onderstaande recept voor een traditioneel gerecht in Polen genaamd kopytka (uitspraak: kopitka). Letterlijk kun je het vertalen als ‘kleine hoeven’. Eigenlijk zijn dit aardappelknoedels of de Poolse versie van de Italiaanse gnotchi. Wat heb je nodig? 1kg aardappels 200g meel 1 ei snufje zout Hoe maak je kopytka? Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water. Giet de aardappels…

Poolse witte koolsoep

Een heerlijke witte koolsoep volgens het traditionele Poolse recept. Makkelijk te maken en bovendien gezond. Want wist je dat witte kool één van de gezondste groenten is? Hoe maak je de Poolse wite koolsoep? Wat heb je nodig? 3l water 1kg witte kool 750g soepvlees 3 blikjes tomatenstukjes 1 prei 8 wortels met loof 4 aardappels 1 bleekselderij 1 grote…

Bietensoep

Deze soep komt oorspronkelijk uit Oekraïne en is daar een nationaal gerecht. Ik weet niet precies hoe deze soep daar gemaakt wordt, maar het Poolse recept voor deze soep ken ik wel want hij wordt vaak in Polen gegeten. In Polen wordt deze soep ‘oekraïense bietensoep‘ (barszcz ukraiński) genoemd en in Oekraïne is hij bekend onder de naam: борщ чернігівський, borszcz…

Poolse worst

Poolse worst

Polen een land dat bekend staat om hoge kwaliteit worst. In de VS wordt de Poolse worst in speciale winkels verkocht. In de supermarkten kun je worst met een label ‘Polska kielbasa’ vinden. Polen exporteert zelfs de worst naar China. En in Groot-Brittannië en Ierland hebben de arbeidsimmigranten de Poolse vleeswaren populair gemaakt. De smaak van de worst kan niet…

Polen houden van mosterd

Mosterd is een soort specerij die al duizenden jaren bekend is en voor veel gerechten gebruikt kan worden. Het is lekker bij verschillende soorten vlees, worst en kazen. Je kunt het ook als ingrediënt in diverse sauzen en dipsauzen gebruiken. Mosterd komt uit het Middellandse Zeegebied en Zuidoost-Europa. Het komt ook voor in Azië en Noord-Amerika. In Polen is mosterd…

Poolse gerechten tijdens Pasen

Poolse paaseieren

Gelukkig is Pasen geen kerstavond en er hoeven geen 12 gerechten geserveerd te worden. De Poolse traditie tijdens dit christelijke feest is verbonden met bepaalde gerechten die deze periode van het jaar kenmerken. De tradities verschillen ook per regio in het land. Welke gerechten kun je bij het paasontbijt serveren? Welke gerechten worden in de avond opgediend? Welke taarten kun…