… is de titel van het boek van de schrijver Jack Fairwheather. De schrijver, gefascineerd door één van de grootste helden uit de Tweede Wereldoorlog, besloot om zijn verhaal in een boek vast te leggen.

Het verhaal van Witold Pilecki was bijna onbekend in Polen en in de wereld vóór de val van het communistische regime in 1989. De Poolse communistische autoriteiten beweerden dat hij een verrader was en inderdaad gekregen had wat hij verdiende. De realiteit was heel anders.

Na de Duitse invasie van Polen op 1 september 1939 begonnen de bezetters snel een netwerk van gevangeniskampen op te zetten. Van hen zou Auschwitz het grootste en meest beruchte kamp worden. Nadat de eerste gevangenen in mei 1940 in Auschwitz aankwamen, volgden er snel nieuwe ‘zendingen’ naar het kamp toe, via een spoorlijn. De geruchten over de gruwelijkheden kwamen ter ore van het Poolse verzet dat graag meer over wilde weten.

Pilecki wilde het Poolse verzet op alle mogelijke manieren helpen en wilde zelf ook graag weten wat er aan de hand was in het kamp Auschwitz. Hij bedacht een plan, dat eigenlijk eenvoudig was. Hij zou zelf worden gearresteerd en naar Auschwitz gestuurd worden. Ter plekke kon hij alle benodigde informatie verzamelen om niet alleen aan het Poolse verzet door te geven maar ook aan de geallieerden. In de hoop dat de geallieerden zouden helpen. Zijn plan om in het kamp te infiltreren werd in het najaar van 1940 door zijn superieuren geaccepteerd. Met een valse identiteitskaar werd hij in Warschau gearresteerd. Zijn valse identiteit was eigenlijk een toeval. In Warschau in het appertement van een Poolse dokter vond hij namelijk een identiteitskaart met de naam Tomasz Serafiński, die daar in 1939 na de capitulatie van de hoofdstad verbleef. Hij besloot de naam van deze reserveofficier te gebruiken. Pilecki en Serafiński ontmoetten elkaar pas nadat de vrijwilliger uit Auschwitz was ontsnapt. Hij verbleef een paar maanden in het huisje van Serafiński. In het kamp kreeg hij het nummer 4859.

De rest is geschiedenis die in het boek van Jack Fairtwheather eindelijk prachtig en naar waarheid verteld wordt.

Zie hieronder een filmpje van de journalist Patrick Ney. In het filmpje zie je de neef van Witold Pilecki en de auteur van het boek. Patrick Ney woont in Warschau.

Vrijwillig naar Auschwitz – het boek van Jack Fairwheather