Het gebeurde in deze stad: het tekenen van het verbond tussen Polen en Litouwen. Dit op 1 juli 1569 getekende verdrag leidde tot het ontstaan van Pools-Litouwse Gemenebest. Deze staat was eeuwenlang één van de grootste staten van het Europese continent met een dynamische economie. Hij had een staatsbestuur dat verschilde van andere landen in deze tijd. De koning deelde zijn macht met de adel. En om de koning in de toom te houden, hadden de Poolse edelen gekozen voor een systeem waarin individuele vrijheid voorop stond. Er werd gebruik gemaakt van het zogenaamde liberum veto principe (in het Nederlands ik sta het niet toe, in het Pools: nie pozwalam). In de praktijk betekende dit dat elke parlementariër een wetsvoorstel tegen kon gaan o.b.v. persoonlijke situatie en voorkeuren. De schaduwkanten van dit system begonnen in de 18 eeuw op te vallen en uiteindelijk heeft Polen de grootste prijs hiervoor moeten betalen.

In de Unie van Lublin zien sommige mensen de analogie van de huidige Europese Unie. Met name de Neem als voorbeeld de artikel-7 procedure tegen Polen of Hongarije. Om de procedure te kunnen beginnen moeten alle EU leden unaniem stemmen. De kans op consensus is klein, aangezien Polen aan de kant van premier Vitor Orban staat en Hongarije aan de kant van de in Polen regerende partij. Tijdens ons een paar uur durende bezoek in Lublin, zagen we de volgende leuze op de spandoeken bij het Lublin kasteel: ‘van de Unie van Lublin tot de Europese Unie – 450 jaar’. De Unie van Lublin had ook zijn voordelen, en zo heeft de EU zijne… maar daar ga ik een andere keer over schrijven. Nu even terug naar het onderwerp van deze blog…de stad Lublin…

De Oude Stade in Lublin is ongetwijfeld het meest interessante gedeelte van de hoofdstad van deze regio. Het is ook een gedeelte met veel tegenstrijdige uitzichten. Prachtige herenhuizen… sommige gerenoveerd, sommige niet.

Herenhuizen in Lublin die renovatie vereisen
Prachtige herenhuizen in Lublin

Wat vind je in de Oude Stad Lublin:
Trybunał Konstytucyjny, dus het hooggerechtshof. Dit gebouw uit 14e eeuw dienst tegenwoordig als een prachtige trouwlocatie.
– Diversiteit aan restaurantje een cafeetjes. Je kunt Poolse, Armeense, Joodse of lokale specialiteiten proeven. Sushi of gewoon een lekkere pizza is ook mogelijk.
– Sint Johannes de Doper en de heilige Johannes de Evangelist kathedraal met een wondermooie orgel.
– Een populaire toeristische attractie zijn ook de ondergrondse gangen, die bijna 300 meter zijn en ontstonden als het gevolg van samenvoegen van oude stadskelders. De oorsprong dateert uit 14e eeuw.
– Je kunt ook het Kasteel van Lublin bezoeken waar je tegenwoordig een museum vindt. Op het kasteelplein kun je een toren bezoek en Lublin van boven bewonderen.
– Het Duitse concentratiekamp Majdanek, waar ongeveer 150.000 mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangenen waren. Waarvan 80.00 vermoord werden: 60.000 Joden, daarna Polen, Wit-Russen, Oekraïners en Russen. Het museum Majdanek bevindt zich ongeveer 15 min rijden vanuit de Oude Stad. Let op dat je kinderen volwassen genoeg zijn om deze plek te bezoeken.

Adembenemende orgel in de kerk in Lublin
Prachtige kathedraal in Lublin

Tijdens onze wandeling in de Oude Stad hebben we de volgende gastronomische plekken gekozen. Een restaurant genaamd ‘De betoverde droschke‘ (in het Pools Zaczarowana dorożka). Het sfeervol ingerichte restaurant biedt een culinaire reis naar jaren 20. Het interbellum roept veel sentiment op bij de Polen. In het restaurant kun je zowel binnen zitten als buiten op een patio.

De sympathike inrichting uit jaren 20/30
Leuke attributen in het restaurant

Voor ons nagerecht zijn we op zoek gegaan naar een ander restaurant of café. Onze keuze viel op Portofino. Het restaurant ziet er uit als een ijssalon, maar als je het menu op hun website bekijkt, zie je dat de keuze veel ruimer is dan alleen zoete lekkernijen.

Genoten van verrukkelijke nagerechten in Lublin

Wat kun je in de omgeving doen:
– Charmant stadje Kazimierz Dolny bekijken (53,6 km, reistijd 53 min).
Czartoryskipaleis in Puławy bezoeken – één van de vele paleizen van de bekende Poolse adel familie Czartoryski (53,9 km, reistijd 38 min).
– Het kasteel in Janowiec bezoeken dat bereikbaar is of met de auto of het pontje Janowiec.
– Een overnachting in de boomhutten boeken. Een speciaal kleinschalig plekje met vier appartementen in boomhutten (28,9 km, reistijd 28 min).

Aan het eind van deze blog ben ik ook een uitleg verschuldigd waarom ik het woord ‘vergeten’ in de titel heb gebruikt. Ten eerste ligt de stad ver in het Oosten. Men associeert Polen meestal met de bergen in het Zuiden, het merengebied in het Noorden van Warschau. Weekendje in Krakau, Gdansk of Warschau hoef je bijna niet aan te prijzen. De steden zoals Poznań of Wrocław zijn ook in trek bij de toeristen. Zo ver naar het Oosten ga je niet zo snel.
Ten tweede… toen we onze tocht door de stad Lublin waren begonnen, zijn we per ongeluk verkeerd gelopen. We liepen tussen de herenhuizen net achter de Oude Stad. Dat zouden eigenlijk mooie herenhuizen kunnen zijn. Ze zien er op dit moment achenebbisj en onverzorgd uit. Heel jammer want de stad zou veel in waarde kunnen verkrijgen zodra de uitstraling van de naburige straatjes van de Oude Stad ook netjes eruitzien. Desalniettemin hebben we van ons bezoek aan Lublin genoten.