Deze soep komt oorspronkelijk uit Oekraïne en is daar een nationaal gerecht. Ik weet niet precies hoe deze soep daar gemaakt wordt, maar het Poolse recept voor deze soep ken ik wel want hij wordt vaak in Polen gegeten. In Polen wordt deze soep ‘oekraïense bietensoep‘ (barszcz ukraiński) genoemd en in Oekraïne is hij bekend onder de naam: борщ чернігівськийborszcz czernihiwśkyj.

Wat heb je nodig?

  • 3l water
  • 500g soepvlees (rundvlees)
  • 1kg rouwe bieten
  • 3 wortels
  • 1 pastinaak
  • 1/2 selderij
  • 1 prei
  • 150g witte bonen
  • 4 aardappels
  • 1 appel
  • kruiden: zout, peper, peterselie, laurierblad, 2 kruidnagels en een beetje citroensap

Bereidingswijze

  1. Kook het vlees in 3l water totdat je een heldere bouillon krijgt. Haal het vlees eruit als het gaar is.
  2. Maak alle groenten schoon en kook ze in de bouillon samen met stukjes geschilde appel.
  3. Vervolgens doe je de kruiden in het water: zout, peper, peterselie, laurierblad, 2 kruidnagels en citroensap uit 1/2 citroen.
  4. Kook alles op een zacht vuurtje tot dat de groenten gaar zijn.
  5. Ondertussen schil de aardappels en kook ze apart.
  6. Haal alle groenten uit de soep. Rasp de bietjes en snijd de wortels in dunne ringetjes. Doe de geraspte bietjes en gesneden wortels terug in de soep.
  7. Snijd het soepvlees en de gekookte aardappels in kleine stukjes en voeg aan je soep toe.
  8. Lek de witten bonen uit en kook deze even met de rest van de soep zodat ze warm worden.

En voilà… hier is je soep:

Pools recept voor de Oekraïense bietensoep

Tip: serveer met gesneden peterselie en/ of crème fraîche.