De toeristen, die naar Nowy Sącz komen, bezoeken graag het Openluchtmuseum met ouderwetse woonboerderijen, windmolens en andere gebouwen. Omdat alle objecten in het park afkomstig zijn uit verschillende dorpen in de regio, kun je op deze manier beter het dagelijks leven van alle bevolkingsgroepen, die deel van de cultuur van deze regio uitmaakten, bewonderen.

De regio omvat vier etnografische groepen: Lachy Sądeckie (Lachy is het meervoud van Lach, een term voor etnische Polen), het westelijke deel van Pogórzany, Górale Sądeccy en Lemken. In het park vind je onder andere een aantal boerderijen, herenhuis, school of windmolen. Het nieuwste gedeelte van het openluchtmuseum is de ‘industriële’ sector met een wateraangedreven molen en twee zagerijen. In het park vind je ook drie kerken: rooms-katholieke, orthodoxe en protestantse.

De orthodoxe kerk in het openluchtmuseum

Het park in Nowy Sącz is het grootste openluchtmuseum in Małopolska (Klein-Polen), met traditionele houten architectuur en volkscultuur. Op het terrein van ongeveer 20 ha kun je je zeker een halve dag vermaken. Normaalgesproken vinden verschillende workshops en educatieve en wetenschappelijke activiteiten In het openluchtmuseum plaats.

Vanwege de coronviruspandemie was alles opgeschort. Het was ook niet toegestaan om binnen de huizen te kijken. De maatregelen verplichten de musea om het interieur te ontsmetten. De ontsmettingsmiddelen zouden het ouden hout aantasten. Wij komen hier nog een keer terug om alles nog beter te bekijken!

Een oude boerderij
Het schoolgebouw in het openluchtmuseum