Łazienki Królewskie is een favoriete plek van de inwoners van Warschau om hun vrije tijd door te brengen. In het weekend en ook doordeweeks. Het park wordt tevens massaal bezocht door de toeristen. Dit enorme tuincomplex met een paleis werd in de 18e eeuw gesticht door de Poolse koning Stanisław August Poniatowski en diende als zijn zomerresidentie. Wat is de geschiedenis van dit bijzondere park en waar komt de naam vandaan? Hierover en nog veel meer lees je in dit blog.

Lazienki Park in Warschau in de lente

Geschiedenis

Het Łazienki Park in Warschau werd in de 17e eeuw ontworpen door Tylman van Gameren, in barokstijl, voor de Poolse militaire commandant Stanisław Herakliusz Lubomirski. De naam van het park ‘Łazienki’ betekent ‘Baden’ en is te danken aan een zwempaviljoen dat vlakbij stond. In september 1764 werd het park door Stanisław August Poniatowski gekocht. Twee maanden later werd hij tot koning van Polen. Hij was de laatste Poolse koning.

Na zijn overlijden in 1798 heeft zijn neef Józef Poniatowski het park samen met de bijbehorende gebouwen geërfd. Vervolgens in 1817 werd het park het eigendom van zijn zus Maria Teresa die 4 jaar later het landgoed aan de tsaar Alexander I verkocht heeft. In de 19e eeuw werden er projecten door de verschillende Poolse adelijke families gefinancierd, zoals de Egyptische tempel in 1822. De gebouwen met de omringende tuinen zijn onder meer ontworpen door wereldberoemde architecten, zoals: Domenico Merlini, Jan Chrystian Kamsetzer of Jan Chrystian Szuch en vele anderen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het park en de zomerresidentie van de laatste Poolse koning ernstig beschadigd. De communistische autoriteiten hebben het paleis herbouwd en het park redelijk goed verzorgd.

Lazienki Park in Warschau in de lente in de herfst

Tegenwoordig

Het park heeft een oppervlakte van maar liefst 76 hectare en is tegenwoordig een echte parel van de hoofdstad van Polen. Je kunt daar een hele dag vertoeven. Er zijn genoeg bankjes om te zitten in de lente of tijdens de warme zomerdagen. Er is veel te zien en te fotograferen. Er is een café en een chique restaurant in het voormalige orangerie (link naar het restaurant en zie foto’s onder).

Het sjieke restaurant in het park

Het centrum van het park is het neoklassieke Paleis op het Water, nu een museum met een tentoonstelling van historische interieurs. Ter plekke kun je ook een bootje boeken om het paleis vanaf afstand te kunnen zien en te fotograferen. Het is een waanzinnig mooi park, rustgevend en goed onderhouden. De natuur is in elk seizoen prachtig. Ook is een een Chinese tuin aangelegd en diverse andere thematische gebieden. In het park staan op diverse plaatsen ligstoelen waar je gebruik van kunt maken.

Prachtige oude bomen in het park in de herfst

Chopin in Łazienki Park

In Warschau kun je op verschillende manieren van Chopin genieten: in het museum van Chopin, waar je niet alleen een grote collectie gerelateerd aan het leven en werk van deze grote componist kunt bewonderen. Maar je kunt ook een recital van jonge talenten bijwonen. De uitvoeringen vinden elke donderdag plaats van februari tot juli en van oktober tot december. Een andere manier zijn de Chopin bankjes gemaakt van zwart graniet. In totaal kun je er 15 in Warschau vinden. Op het bankje staat er uitleg over de componist en met een knop kun je muziek starten.

Een aanrader zijn de Chopin concerten in Łazienki Park. Deze vinden elke zondag plaats om 12.00 en 16.00 uur van mei tot september. Toegang gratis! Zorg dat je op tijd bent want het park en de plek is zeer geliefd onder zowel toeristen als de bewoners van Warschau.

Het standbeeld van Chopin in Lazienki Park
Bezienswaardigheden in Warschau – het standbeeld van Chopin in Łazienki Park

De eekhoorns en pauwen in het park

Als je het park binnen komt, staat er vaak iemand die nootjes verkoopt. Deze nootjes zijn voor de eekhoorns. Ze zijn helemaal niet schuw, sterker nog ze gaan heel lief uit je hand eten. En ze komen heel dichtbij.

Er lopen veel pauwen door het park. Voor deze dieren kun je een stukje brood meenemen.

Heel leuk voor de familie met kinderen om de eekhoorns en pauwen te voeren.

De inwoners van het park

Łazienki Park is een geliefde plek van de inwoners van Warschau. Als je een keer daar geweest bent, dan weet je waarom.