Ontdek de bruisende stad Warschau! In dit artikel vind je allerlei tips voor een geslaagde stedentrip naar Warschau. De hoofdstad van Polen is zeer geschikt voor een weekendjeweg bijvoorbeeld als een vrijgezellenfeestje, mannenweekend, meidenweekend of familieweekend. Warschau is ook ideaal voor cultuurliefhebbers. Je kunt hier ook leuk winkelen. De stad is een fascinerende mix tussen geschiedenis en moderniteit.

Tijdens je citytrip naar Warschau mogen de volgende bezienswaardigheden niet ontbreken:

Oude Stad

De Oude Stad van Warschau is echt een parel! Het heeft sierlijke en kleurrijke huizen en de unieke sfeer van smalle straatjes. Sinds 1980 staat de Oude Stad van Warschau de UNESCO Werelderfgoedlijst. Niet vanwege de historische waarde, maar als een voorbeeld van uitzonderlijke vroomheid en toewijding van de Poolse burgers. Zij moesten hun geliefde hoofdstad weer opbouwen nadat de Duitser tijdens de opstand in Warschau 80-90% verwoest hadden. Warschau is uit de as herrezen. Daarom noem je deze stad ook Feniks stad. De reconstructie van de Oude Stad and andere waardevolle gebouwen was gebaseerd op zorgvuldige analyse van historische schilderijen en foto’s.

Oude Stad Warschau

De Oude Stad van Warschau zit vol met gezellige cafés en restaurants. Tijdens je stedentrip naar Warschau kun je in allerlei gezellige plekjes van een lekkere koffie met Pools gebak genieten of van andere traditionele Poolse gerechten.

Tip: begin de wandeling achterin. Of bij Nieuwe Stad (Nove Miasto), die bij Sanguszkistraat begint. Dan mis je niets. Onderweg zie je het winkeltje met de Poolse traditionele keramiek en de Barbakan (de resten van de verdedigingsmuren van Warschau)

Het Koninklijk Paleis

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Polen? Breng dan bezoek aan het Koninklijk Paleis. Het was hier dat de Poolse grondwet van 3 mei werd aangenomen – de eerste in Europa en de tweede in de wereld.

Koninklijk Paleis Warschau

Achter het kasteel vindt gedurende de warmen zomeravonden in Warschau en spektakel plaats in het Multimedia Fonteinen Park. Elke vrijdag en zaterdag, van mei tot september kunnen de bewoners en toeristen van een schitterend show met waterfonteinen, laser, licht en geluid genieten. De 15 minuten durende show toont op een buitengewone manier een deel van de geschiedenis of legendes van Polen. De toegang is gratis. De shows zijn ook erg populair, wees dus op tijd en zorg voor een goede kijkplaats. Tijdens een stedentrip in Warschau met kinderen is dit een leuke onderbreking. De kinderen mogen trouwens overdag in het water spelen.

Het Koninklijk Łazienki Park

Dit park is echt een aanrader. Ook een favoriete plek van de bewoners van Warschau om te wandelen in het weekend of doordeweeks!

De naam van het park komt van het Poolse woord: ‘Łaźnia’ – en het betekent ‘badkamer’. Het barokke badhuis werd gebouwd in de jaren 1880 door Stanisław Herakliusz Lubomirski en vervolgend herbouwd tot een zomerpaleis door Stanisław August Poniatowski, de laatste koning van Polen. Het park is ongeveer 76ha groot. Dus je kunt hier een dag vertoeven. Bij mooi weer zijn er genoeg bankjes en ook ligstoeltjes in het park beschikbaar. Het is een leuk plekje om te picknicken. Er is hier ook een lunchcafé met lekker ijs, pannenkoeken of andere Poolse desserts. Je kunt ook lekker eten in het restaurant Belvedere. Leuk om te weten: dit restaurant staat op de Michelin lijst!

In het park kun je verschillende architectonische gebouwen bewonderen. Tevens het Chopin standbeeld. Er worden daar elk jaar gratis concerten georganiseerd. Van mei tot september twee keer per dag om 12.00 en 16.00 uur. Wees op tijd want het park zit tegenwoordig snel vol met toeristen en Polen die graag uit de drukte van de stad willen ontsnappen en de Poolse cultuur willen beleven. Toegang tot het park is gratis. Voor de ingang kun je nootjes voor de eekhoorntjes kopen. Ze zijn echt niet schuw en ze eten uit je hand.

Łazienkipark in Warschau

Paleis van Cultuur en Wetenschap

Dit gebouw is (voorlopig) het hoogste gebouw in Warschau. Dat 230,7m hoge bouwwerk was het geschenk van het Sovjetvolk aan Polen. Sommige bewoners van Warschau beweren dat het gebouw weg moet omdat het lelijk is en om dat de Polen dit gebouw met de pijnlijke communistische geschiedenis associëren. Anderen vinden dat het gebouw een onderdeel van de stad uitmaakt. In dit artikel heb ik kort over de geschiedenis van het gebouw geschreven. Met de lift kun je naar de 30e verdieping om de panorama van Warschau te bewonderen.

PKiN tussen de gebouwen in Warschau

Graf van de Onbekende Soldaat

Het Graf van de onbekende soldaat in Warschau is ontstaan met het idee om de soldaten te herdenken die zijn gestorven in de strijd voor onafhankelijkheid. Dit idee is geboren na de Eerste Wereldoorlog in 1920 in Frankrijk. Het monument is eigenlijk een fragment van het Saski Paleis. Op dit moment spreekt men over de reconstructie van het paleis in de vorm van een hotel.

Graf van de Onbekende Soldaat

Het Saski park met het monument en fontein ligt dichtbij het centrum. Tijdens je stedentrip naar Warschau kun je de volgende bezienswaardigheden combineren: het bezoek aan het Paleis van Cultuur en Wetenschap, Graf van de Onbekende Soldaat en winkelen in het centrum.

Koninklijke route

De Koninklijke Route was een route vanuit de Oude Stad van Warschau richting het zuiden. Momenteel is deze route verdeeld in verschillende straten. De Koninklijke Route begint op het Zamkowy-plein en loopt door de volgende straten: Krakowskie Przedmieście, Nowy Światstraat, Aleje Ujazdowskie (Oejazdowskiëlaan), Belwederskastraat en Sobieskistraat naar de wijk Wilanów, waar het Wilanów-paleis zich bevindt. Het beste kun je deze route tot Charles de Gaulle rotonde nemen. Onderweg zie je prachtige kerken, monumenten van Poolse dichters of van Nikolai Copernicus, ook paleizen en het Presidentieel paleis. Het is een lange route. Gelukkig kun je gebruik maken van talloze horecagelegenheden. Het is tevens een leuke straat om te winkelen. Wil je niet zo veel wandelen? Neem dan Ossolińskistraat naar rechts. Dan loop je richting het Graf van de Onbekende Soldaat. Vervolgens 500 m door het Saski Park en je bent weer in het centrum.

Warschau – de stad van vrijheid

Paleis in Wilanów

Paleis in Wilanów

Het koninklijk paleis in Wilanów werd gebouwd tussen 1681–1696 door de Poolse koning Jan III Sobieski en zijn vrouw Maria Kazimiera volgens het ontwerp van de Pools-Italiaanse architect Augustyn Wincent Locci. Het paleis is samen met het omliggende park en de gebouwen onveranderd in zijn historische en artistieke waarde gebleven.

Over andere bezienswaardigheden in Warschau lees je op meeroverpolen.nl. Tips, die je nergens anders kunt vinden: 1 en 2. Je ontdekt alle secret spots en je citytrip naar Warschau krijgt nieuwe dimensies.