Bydgoszcz – de hoofstad van Kujavië-Pommeren – is één van de grootste steden in het noorden van Polen. Het ligt aan de rivier de Brda – een zijrivier van Wisła. De oude binnenstad van Bydgoszcz heeft veel romantische en historische straatjes en stijlvolle gebouwen die recentelijk een volledige rennovatie hebben ondergaan. Stedentrip Bydgoszcz is zeer interessant voor een weekendje weg vanwege verschillende musea, winkelcentra en uitstekende restaurants.

Met de trein naar Bydgoszcz

Ik met mijn kinderen zijn voor zes dagen naar Bydgoszcz gegaan. De kinderen moesten vijf examens afleggen bij hun school waar ze ingeschreven staan. Dat zullen we twee keer per jaar moeten doen omdat we vanaf 1 maart 2022 op homeschooling zijn overgegaan. We vertrokken rond 11.00 vanuit Krakau en kwamen rond 18.00 in Bydgoszcz. Voor vier retourtickets – één volwassene met drie kinderen – heb ik 450 PLN betaald. Dat is ongeveer 100 euro. De schoolgaande kinderen krijgen 37% korting.

Het filmpje over onze reis van Krakau naar Bydgoszcz vind je hier:

Vanuit het centraal station in Bydgoszcz hebben we de tram genomen. Voor een rit met een tram moesten we voor de schoolgaande kinderen 1,90PLN en voor mij 3,80PLN. De rit naar het hotel Chopin duurde maar ongeveer twintig minuten. Onze stedentrip Bydgoszcz was een combinatie van plicht en plezier. Maar het heeft goed uitgepakt.

Bydgoszcz verwelkomde ons met een aangenaam lenteweer. Dit jaar heeft de lente lang op zich laten wachten. Daarom waren we erg blij.

Stedentrip Bydgoszcz in de lente

Hoe en door wie is Bydgoszcz gesticht?

De stad Bydgoszcz werd hoogstwaarschijnlijk aan het begin van de 11e eeuw gesticht. De stad ontwikkelde zich totdat het tijdens de oorlog met de Duitse Orde (1327-1332) gedeeltelijk verbrand werd en daardoor samen met het gebied Kujavië onder de controle van de Duitse ridders kwam.

Onder het Verdrag van Kalisz in 1343 herwon de Poolse koning Casimir III het gehele gebied Kujavië samen met Bydgoszcz. Op 19 april 1346 verleende hij de stadsrechten aan Bydgoszcz, tevens bepaalde privileges, zoals het recht om handel op de rivier te drijven en het recht om munten te slaan. Casimir III wilde de nieuwe stad Królewiec (Koenigsburg) benoemen, maar de nieuwe naam sloeg niet aan bij de inwoners. Deze koning wordt gezien als de stichter van de stad Bydgoszcz.

Er waren een twee broers Byd en Gost die op zoek waren een geschikte plek voor een nederzetting. Ze wandelden vanuit het zuiden in de richting van de Oostzee. Ze kwamen langs de weiden, meren, bossen, heuvels, valleien en moerassen. Byd was op zoek naar beboste gebieden zodat het makkelijk zou zijn om huizen te bouwen en een nederzetting te stichten. Gost daarentegen was op zoek naar een rivier die rijk was aan vis en groot genoeg om de nederzetting te beschermen tegen de vijandelijke invasies.

Toen de broers de rivier de Brda zagen met rondom veel bossen, besloten ze hun reis te beëindigen. In dit gebied hadden ze alles wat ze wilden: bossen, rivier en zelfs meren. Er waren ook wegen die het noorden met het zuiden en het oosten met het westen verbonden. Ze bouwden een kasteel, dat ze naar hun namen vernoemden: Byd en Gost – Bydgost. En zo ontstond later de naam van de stad Bydgoszcz.

Bezienswaardigheden in Bydgoszcz

Vanuit ons hotel namen we de tram. We hoefden maar twee haltes te gaan. We begonnen onze stedentrip Bydgoszcz bij de halte Focha-Opera. Als je uitstapt, zie je meteen het gebouw van de opera.

Opera Nova in Bydgoszcz

Verder liepen we naar de Jan Kiepurabrug om de rivier Brda over te steken. Aan de brug worden er sloten van verliefde paren gehangen. Sommige sloten dateren uit 2014 of 2015. Worden de sloten niet verwijderd, wordt de brug niet te zwaar? vroegen we ons af.

Jan Kiepurabrug

Toen over de brug waren, zagen we de Molens van Rother aan onze rechterhand. Mijn filmpje over de voormalige graanschuur vind je op youtube.

De Molens van Rother

De voormalige graanschuur uit de 19e eeuw is onlangs volledig gerenoveerd. Het gebouw is genoemd naar Pruisische minister van Landbouw Christian van Rother. De bouw van deze graanschuur begon onder zijn bewind als minister toen dit deel van Polen tot Pruisen behoorde tijdens de Drie Delingen.

De Molens van Rother

Op dit moment is het gebouw leeg. Een feestelijke opening staat voor 2023 gepland. Dit wordt een cultureel centrum van Bydgoszcz met theaters, musea, tentoonstellingen, tevens restaurants en cafés en dit object mag zeker niet ontbreken tijdens je stedentrip Bydgoszcz.

De binnenkant is ook volledig gerenoveerd. Indrukwekkend.

De Oude Stad

Tijdens de stedentrip Bydgoszcz kun je lekker wandelen door de Oude Stad. Lekker eten in talloze restaurants. Deze stad staat bekend onder de Poolse toeristen maar nog niet onder de buitenlandse toeristen. Een mooie kans dus om iets nieuws te ontdekken.

De Oude Stad van Bydgoszcz

Watertoren en pomphal

De oude watertoren is een historische watertoren die behoort tot het gemeentelijke waterleidingnet van de stad Bydgoszcz. De toren werd in de jaren 1899-1900 gebouwd naar het ontwerp van Franz Marschall. De bouwwerkzaamheden werden uitgevoerd door de firma Wilhelm Rothe und Cie. De watertoren bevindt zich op een aantrekkelijke locatie, in een park boven de oude stad. De toren is 45 meter hoog en als je bereid bent om meer dan 100 treden de klimmen, kun je de panorama van de stad bewonderen. Tijdens je stedentrip Bydgoszcz mag deze bezienswaardigheid niet ontbreken. Vanuit de oude stad is het 10 min lopen.

Watertoren in Bydgoszcz

Bij de watertoren hoort nog een object, namelijk het Waterdistributiemuseum (Muzeum Wodociągów). Vanuit het centrum is er een directe verbinding met het museum- de tram 1 of 10. Je stapt uit bij de laatste halte Gdańskibos. Dit museum tentoonstelt oude waterpompen en rioleringsapparatuur. De neogotische stijl van het gebouw is een lust voor het oog.

Waterdistributiemuseum in Bydgoszcz

Exploseum Factory DAG (DAG Fabrik Bromberg)

Tussen 1939-1945 werd in het bos nabij Bydgoszcz één van de grootste wapenfabrieken gebouwd, waar de explosieven voor Nazi-Duitsland geproduceerd werden. Het complex bestond destijds uit duizenden gebouwen voor verschillende doeleinden. Dit gebouwencomplex dient tegenwoordig als een zeer interessant museum genaamd Exploseum. Het makkelijkste is het om met de auto te gaan omdat het museum zich net buiten de stad bevindt. Heb je geen auto op je stedentrip Bydgoszcz? Geen probleem. Je kunt de bus 68 pakken. Afhankelijk van in welk hotel je verblijft, zul je wel moeten overstappen.

Exploseum – DAG Fabrik Bromberg in Bydgoszcz

Bekijk mijn vorige artikels over de stedentrips in Polen: Warschau, Krakau, Poznań, Wrocław, Lublin, Zamość, Gdańsk, Gdynia en Sopot.

Bekijk mijn filmpje op youtube – een impressie van onze stedentrip naar Bydgoszcz