Op allerlei blogs vind je meestal de bekendste reistips wat je in Warschau kunt doen. Zeker opvolgen als je daar bent! In het weekend heb je immers tijd voor de meest populaire bezienswaardigheden. Mocht je toch in gelegenheid zijn om wat langer in Warschau te verblijven, dan vind je hieronder tips en weetjes die je nergens anders kunt vinden. Daar gaan we…

Chopin in Warschau

Toen ik jong was, nam mijn vader mij heel vaak naar de opera of ballet in Warschau. De muziek sprak mij toen niet aan. Gelukkig is er toch iets bijgebleven en sinds kort ben ik een liefhebber van klassieke muziek. Vooral van Chopin.
Je kunt op verschillende manieren van Chopin in Warschau genieten: in het museum van Chopin, waar je niet alleen een grote collectie gerelateerd aan het leven en werk van deze grote componist kunt bewonderen. Maar je kunt ook een recital van jonge talenten bijwonen. De uitvoeringen vinden elke donderdag plaats van februari tot juli en van oktober tot december. Een andere manier zijn de Chopin bankjes gemaakt van zwart graniet. In totaal kun je er 15 in Warschau vinden. Op het bankje staat er uitleg over de componist en met een knop kun je muziek starten.
Nog een aanrader zijn de Chopin concerten in Lazienki Park. Deze vinden elke zondag plaats om 12.00 en 16.00 uur van mei tot september. Toegang gratis! Zorg dat je op tijd bent want het park en de plek is zeer geliefd onder zowel toeristen als de bewoners van Warschau.

Chopin Monument in Łazienki Park

Ongeveer op één uur rijden vanuit het centrum van Warschau bevindt zich het geboortehuis van Chopin: Zelazowa Wola. In Warschau of online kun je een one-day trip boeken om dit schattig huisje te bekijken. Hier worden er meer concerten en recitals georganiseerd dan in het museum. Informatie kun je hier vinden.

Knus en hartveroverend huisje van Chopin

1 augustus – Opstand van Warschau herdenking

De opstand van Warschau was een gewapende opstand in 1944 uitgevoerd door het Poolse verzet. Het doel was om Warschau van de Duitsers te bevrijden op het cruciale moment dat het Sovjetleger Warschau naderde. De opstand begon op 1 augustus om 17.00 en duurde 63 dagen. Deze militaire operatie met een politieke tint was helaas mislukt. De bewoners van Warschau vinden het belangrijk dat deze gebeurtenis herdacht wordt. Daarom houden ze elk jaar op 1 augustus op 17.00 één minuut stilte. De hele stad staat dan stil: auto’s, trams, bussen, fietsers en voetgangers.

Warschau – één minuut stilte op 1 augustus

De hele dag is eigenlijk heel bijzonder. In de Oude Stad zie je overal bandjes gekleed in jaren 30 stijl die Warschau liedjes uit die tijd zingen. s’ Avonds wordt er een concert gehouden op het Pilsudski plein. De toegang is gratis en er worden kleine liedboekjes uitgedeeld.
Mocht je op deze dag in Warschau zijn, zeker een aanrader om het mee te maken.

Parken in Warschau

In Warschau zijn er 88 parken met een total oppervlakte van 930,2 ha. Het meest bekende park en absoluut het favoriete van de bewoners van Warschau is Lazienki Park. Het park is 76 ha groot in het centrum van de hoofdstad van Polen. Vergeet niet wat nootjes mee te nemen! Je kunt in het park eekhoorntjes voeren. En deze lieve diertjes zijn echt niet schuw. In dit park bevindt zich ook het Chopin Monument waar je in het voorjaar en in de zomer gratis Chopin recitals kunt bijwonen. Op ongeveer 12 min loopafstand van dit standbeeld ligt het Ujazdowski Park met een grote speeltuin voor kinderen, die recentelijk voor bijna 1 mln euro gerenoveerd is. Andere mooie parken in Warschau zijn: het Wilanow Park met een prachtig paleis om te bezoeken, Mokotow-veld met een aantal pubs waar je lekker ’s avonds biertje kunt drinken of Poolse worst van de gril eten en niet vergeten de Saxische Tuin met prachtige standbeelden en het Graf van de Onbekende Soldaat.

3 Mei – viering van de Poolse grondwet

Op 3 Mei 1791 werd de Poolse grondwet door de Grote Parlementaire vergadering van het Pools-Litouwse Gemenebest aangenomen. De Poolse grondwet was de eerste in Europa en tweede in de wereld (na de Amerikaanse). Tijdens de communistische tijden mocht deze gebeurtenis niet gevierd worden omdat het als ‘bourgeois’ grondwet werd beschouwd. In plaats daarvan werden de Polen gedwongen om de parade van 1 mei bij te wonen. Deze tijden zijn nu voorbij en de viering van 3 mei is inmiddels in ere gesteld. Deze dag wordt met parades en saluutschoten op het Pilsudski plein gevierd.

Voorbereiding op de saluutschoten – 3 mei in Warschau

Nationaal Stadion in Warschau

De bouw van het stadion startte in 2008 en was in 2011 gereed. Door een aantal fouten in de constructie liep de bouw vertraging op. Gelukkig was het op tijd klaar om in 2012 een vijftal wedstrijden tijdens het Europees Kampioenschap voetbal te houden. Mocht je het interessant vinden, dan kun je tickets kopen en het stadion van binnen bekijken. Tegen een extra betaling kun je zelfs met een gids naar de kleedkamers.

Het Nationaal Stadion in Warschau

De daktuin van de universiteitsbibliotheek

Deze bibliotheek van de Warschau Universiteit heeft een prachtige tuin op het dak. Je kunt daar een stukje lopen of zitten om uit te rusten. Een boek lezen of picknicken is zeker aan aanrader op de warme zomerdagen in Warschau. Vanuit de daktuin heb je ook een mooi uitzicht op de Wisla rivier, het Nationaal Stadion en Swietokrzyskibrug. Aan de ander kant zie je het centrum van Warschau met het Paleis van Cultuur en Wetenschap.

De daktuin van de universiteitsbibliotheek
Het uitzicht vanuit de daktuin

Winkel met de Keramiek uit Bolesławiec

In Warschau bevindt zich een aantal winkels met de bekende Poolse keramiekproducten. Deze producten worden voornamelijk in het stadje Boleslawiec geproduceerd en vervolgens over de hele wereld gedistribueerd en verkocht. In de Oude Stad in Warschau (het adres is Fretastraat 14) heb ik zelf koffiekopjes, boterkuipje en eierhouders voor de hele familie gekocht. Ben je niet op korte termijn in Warschau, dan kun je gebruik maken van een online shop.

De Poolse keramiekproducten

Copernicus Science Center 

Dit museum kun je vergelijken met Nemo in Amsterdam. Bereid je maar voor de hele dag van ontdekken, voelen, doen, kijken, luisteren en experimenteren. Een dag is eigenlijk niet genoeg. Tip: koop je tickets online van tevoren!