Het perfecte deeg voor pierogi is niet zo moeilijk om te maken. Het belangrijkste is om de juiste verhoudingen te behouden want het deeg moet zacht aanvoelen. Zoals ik het zei het is niet moeilijk, maar wel bewerkelijk. Dat moet ik toegeven. Doe je mee? En zo maak je het:

Ingrediënten voor het deeg (voor ongeveer 50-55 pierogi):

  • 800g meel
  • 350ml water
  • 20g boter
  • snufje zout

Kneed alle ingrediënten samen in een kom tot dat een gladde massa ontstaat. Verspreid een beetje meel op de aanrecht. Vervolgens rol je een stukje deeg uit met een deegroller. Het uitgerolde deeg moet ongeveer 3-4mm dik zijn. Daarna snijd je cirkels uit het deeg. Als je gereedschap voor ravioli hebt, kun je dit heel goed gebruiken. Ik gebruik heel simpel een glas om de rondjes uit te snijden. Voor deze hoeveelheid van pierogi heb ik een glas met een diameter van 8,5cm gebruikt. Druk niet te hard op het glas zodat het niet breekt. Leg alle uitgesneden rondjes op een bord met extra meel zodat de rondjes niet aan elkaar plakken.

Ingrediënten voor de vulling van vlees:

  • 500g rundgehakt
  • 2 uitjes
  • majoraan, zout en peper

Snijd de uitjes in kleine stukjes en bak ze goudbruin op. Voeg het vlees in de pan toe. Daarna de kruiden: majoraan, zout en peper. Tijdens het bakken roer alles goed door elkaar. Laat het afkoelen.

Poolse traditionele recepten – pierogi

In de uitgesneden rondjes doe je ongeveer een lepel vulling in. Je kunt ook een vulling van paddenstoelen of bigos gebruiken. Vervolgens vouw je het rondje dubbel en maak je hem dicht. Zorg dat het deeg goed aan elkaar plakt zodat de pierogi tijdens het koken niet opengaan. Gebruik een beetje meel om het deeg goed te plakken.

Kook pierogi in kokend water in de pan. Het duurt ongeveer 3 min en dan zijn ze gaar (dan gaan ze drijven). In Polen worden pierogi op twee manieren geserveerd: gekookt op opgebakken. Tijdens het bakken krijgen ze een mooi lichtbruin kleurtje. Je kunt ze ook met opgebakken uitjes en/of spekjes serveren.

Pools recept – opgebakken pierogi met uitjes

Bekijk hier de zoete versie van pierogi met fruit.