De Poolse toeristen gaan graag op vakantie naar de Oostzee. Behalve stranden kun je in deze regio drie prachtige steden ontdekken: Gdansk, Sopot en Gdynia. Deze drie steden worden ook Driestad (‘Trójmiasto‘) genoemd. Als je naar de historische streek van Pommeren gaat en niet weet wat je moet doen, dan is blog echt iets voor jou. Hier is een lijst met toeristische plekken om te bezoeken.

Een bezoek aan de oude stad in Gdańsk is een van de dingen die je moet doen als je daar bent. Je kunt de hele dag door de gemoedelijke straten dwalen en de prachtige architectuur bewonderen. De oude binnenstad van Gdańsk heeft een geweldige sfeer en ik weet zeker dat je er meteen verliefd op zult worden. In de stad heb je ook Nederlandse details, zoals de Neptunusfontein ontworpen door Abraham van den Blocke (zie foto onder).

Neptunusfontein in Gdansk

In Gdańsk kun je bezoeken:

 • De Mariakerk – één van de grootste baksteenkerken ter wereld en één van de grootste kerken van Europa. Voor 1945 was het een evangelische kerk. Nadat Gdansk Pools werd, werd het een katholieke kerk. De kerk is 105 meter lang en op sommige plaatsen 66 meter breed. Er kunnen ongeveer 25.000 mensen in de kerk.
 • Het Monument voor de gevallen Scheepswerfarbeiders 1970, ook het monument van Drie Kruisen genoemd. Het is een eerbetoon aan de 42 scheepswerfarbeiders die zijn omgekomen tijdens de protesten tegen de communistische autoriteiten.
 • De Kathedraal van Oliwa – de kathedraal werd gebouwd tussen de 13e en 18e eeuw en is 107 m lang. Daarmee is deze kerk de langste kerk in Polen. Wat deze kerk nog bijzonderder maakt, is de orgel, die in de hele wereld beroemd is. Het instrument maakt indruk qua geluid, het ontwerp en de grootte. De naam Oliwa is afkomstig van de wijk in Gdansk waar deze kerk zich bevindt.
 • Westerplatte – is een schiereiland waar de Tweede Wereldoorlog begon op 1 september 1939. Je kunt daar met een boot komen. Er zijn verschillende reisorganisaties die de tour naar Westerplatte organiseren.
 • Bovendien heb je een aantal interessante musea in Gdańsk, zoals het Museum van de Tweede Wereldoorlog en Museum van Barsteen. Overigens is European Solidarity Centre een museum en bibliotheek toegewijd aan de geschiedenis van de Poolse vakbeweging ‘Solidariteit‘ die het verzet in de jaren 80 vormde tegen de communistische autoriteiten.

In Sopot:

 • De Sopot pier – de langste houten pier in Europa en is maar liefst 511,5m lang. In het hoogseizoen betaal je 9 PLN om een mooie wandeling op de pier te maken. Buiten het seizoen is het gratis. De pier was 1827 geopend.
 • Het Bochtig Huisje – dit huisje representeert een postmoderne architectuur in Sopot en werd ontworpen door Szotyńscy & Zaleski. Het is een winkelcentrum genaamd Rezydent en kent een winkeloppervlakte van 4.000 m2.
 • De vuurtoren – deze pittoreske vuurtoren heeft een vrij merkwaardige geschiedenis. Het is eigenlijk een schoorsteen. De kuurhotels, opgericht in Sopot aan het begin van de 20e eeuw, hadden een stookruimte nodig. De ontwerpers bedachten een schoorsteen die samen met een groene omgeving een geheel zou vormen en het landschap niet zou bederven. Vandaar het huidige uiterlijk van de vuurtoren die meer op een toren van een kasteel of van een kerk lijkt. Dankzij de verlichting diende het gebouw vanaf het begin ook als een vuurtoren.Je kunt naar boven klimmen en een mooi uitzicht op de stad bewonderen.
Uitzicht vanuit de vuurtoren in Sopot

The last but not least – Gdynia…

 • Het Kosciuszko-plein – deze plek is voorral verrassend. Je verwacht een grote drukte, maar je kunt hier een aangename dag of avond doorbrengen. Het strand en de zee zijn schoon en het is echt leuk om rond te lopen en naar de mensen te kijken.
 • Kamienna Góra ligt naast het Kościuszko-plein. Dit uitstekende uitzichtpunt is makkelijk te bereiken te voet of je kunt een speciale lift nemen.
 • Het strand en de kleine pier in Gdynia Orłowo zijn heel charmant (zie foto onder). Orłowo is de naam van een wijk in Gdynia voor mensen die een villa dichtbij het strand kunnen betalen. De vissersboten aangemeerd aan de kust en een paar kleine restaurants geven deze plek een zeer romantische sfeer.
Pier in Gdynia

En nog een aanrader – het Nationaal Zeemuseum. Er zijn verschillende vestigingen van dit museum in de regio waaronder het schip ‘Dar Pomorza‘ in Gdynia. De naam van het schip vertaal je als ‘Het Gift van de Pommeren’. Het werd in 1909 gebouwd op de Blohm & Voss-scheepswerf in Hamburg als een opleidingsschip voor de Duitse koopvaardij. Na de nederlaag van Duitsland in de Eerste Wereldoorlog namen de Fransen het schip over naar de haven van Saint Nazaire. In 1929 werd het schip gekocht van donaties door de Nationale Vloot in de Pommeren voor een bedrag van 7.000 pond sterling. Tegenwoordig is het een museum en het schip neemt elk 5 jaar deel aan Sail Amsterdam.

Het schip ‘Dar Pomorza‘ in Gdynia