Het koninklijk kasteel in Niepołomice wordt ook de ’tweede Wawel’ of ‘kleine Wawel’ genoemd. Het kasteel bevindt zich op 30 min autorijden van het centrum van Krakau. De bouw van dit prachtige kasteel is in de 14e eeuw begonnen. In de 17e kwam een abrupt einde van de praal van het kasteel. In de jaren 1991-2007, volledig gerestaureerd, herwon het kasteel zijn oorspronkelijke uitstraling.

Het kasteel werd gebouwd in opdracht van de Poolse koning Casimir de Grote zodat de koninklijke familie zich hier met hun gasten tijdens het jachtseizoen kon vermaken. De bouw werd voortgezet door de volgende Poolse koningen: Wladislaus II Jagiello, Sigismund I en vervolgens Sigismund II August. Het kasteel werd zelfs een schuilplaats voor de koninklijke familie tijdens de epidemie in Krakau in 1527. In 1550 verwoestte een grote brand de oostelijke en noordelijke delen van het kasteel. Tijdens het bewind van koning Sigismund II August werd het kasteel gelukkig herbouwd. In de jaren 1551-1568 heeft een Italiaanse beeldhouwer Santi Gucci met zijn kunsttalent een bijdrage geleverd. Bovendien bouwde of reconstrueerde deze Italiaanse kunstenaar een aantal paleizen en kastelen van de opmerkelijke Poolse adelfamilies in alle delen van het land.

Vanaf het einde van de 16e eeuw kwam het kasteel in handen van verschillende adellijke families, zoals: Curyłów, Branicki en Lubomirski. In die tijd werd alleen het interieur veranderd. Tijdens de Zweedse bezetting in 1655 werd het kasteel veranderd in een opslagplaats voor voedsel. De kerk werd verwoest en de stad werd geplunderd.

In de 18e eeuw werd het kastel gekocht door de Poolse koning August II van Polen. Er zijn veel pogingen gedaan om het te renoveren. Zonder veel succes. Na de verdeling van Polen in 1772 kwam het kasteel en de stad onder het bewind van Oostenrijk-Hongarije. De Oostenrijkers veranderden het kasteel in militaire barakken. Vanaf dat moment ging het alleen maar afwaarts met het kasteel. In de tweede helft van de 19e eeuw, tot de Eerste Wereldoorlog, diende het kasteel als woon- en opslagfaciliteit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het kasteel in Duitse handen over. In de communistsiche periode kreeg het gebouw verder geen aandacht van de Poolse autoriteiten. Sinds 1991, toen het het eigendom werd van de gemeente Niepołomice, begonnen de uitgebreide restauratiewerken. Na zestien jaar van grondige renovaties heeft het koninklijke gebouw zijn oude glorie teruggewonnen.

Momenteel is het kasteel open voor toeristen.