De vijfde grootste stad van Polen en de hoofdstad van Groot-Polen, Poznań, is misschien (nog) niet zo’n bekende bestemming voor een stedentrip. Maar je zult aangenaam verrast zijn door deze stad. Ben je een stedentrip Poznań aan het plannen? Vraag je je af wat je daar kunt doen? Met de onderstaande tips zul je veel bezienswaardigheden in deze onontdekte stad kunnen bezichtigen.

Stary Rynek – het Oude Marktplein

We beginnen bij het Oude Marktplein waar je de architectuur van de kleurrijke herenhuizen kunt bewonderen. Leuke boetiekjes en moderen winkeltjes bieden een afwisseling. En echte blikvanger is de oude bierbrouwerij ‘Stary Browar‘, waarin sinds 2003 een modern winkelcentrum gevestigd is. Bovendien staan er vier fonteinen op het plein, op elke één.

Kleurrijke herenhuizen in Poznan

Het raadhuis en de Geiten van Poznan

Het oude raadhuis dat tegenwoordig dient als Museum van de Geschiedenis van Poznan kun je niet missen. Elke middag om twaalf uur komen er twee geiten uit de klokkentoren om elkaar twaalf kopstoten te geven. Het refereert aan een oude legende over twee geiten die je tevens op het wapenschild van de stad ziet. De legende kun je hier lezen.

Raadhuis in Poznan

Cafétjes en restaurantjes

Geniet van de talloze cafétjes en restaurantjes! Er is voor iedereen wat. Poznań is een zeer levendige studentenstad. Meer dan 120.000 jonge mensen volgen hier een opleiding aan de universiteit of één van de hogescholen. Bovendien kun je aan de Universiteit Poznań de Nederlandse taal studeren. Het is ook waard om te noemen dat drie Poolse wiskundigen uit de Universiteit Poznań de Enigma code braken. De Poolse stad Poznań herinnert dit aan alle toeristen. Er staat in deze stad een monument ter eer van deze drie geleerden. De encrypties van Enigma werden voor het eerst gedecodeerd door Marian Rejewski, Jerzy Różycki en Henryk Zygalski. Les hier hun verhaal.

Ik moet wel bij het onderwerp blijven en dat is in deze alinea het culinair genot in de hoofdstad van Groot-Polen 😁

Wij hebben de stad nog voor de pandemie bezocht en hebben ’s avonds vlak bij het raadhuis gegeten. Vanwege de coronamaatregelen is de horeca dicht net zoals in Nederland. Je kunt het eten bestellen en afhalen. Op dit moment bieden heel veel restaurants in Poznań het afhaalmenu in …. glazen potjes. Verse soepen zoals tomatensoep, kippensoep of bietensoep, Poolse gerechten zoals bigos, zalf jams of ketchup kun je in potjes kopen. Puur natuur zonder conservanten! Kijk hier voor meer info en in welke restaurants je deze lekkernijen kunt ophalen.

We duimen natuurlijk dat de horeca na de lockdown snel weer opengaat. Kijk hier voor informatie omtrent de horeca in Poznań, tevens bars of muziekclubs.

Het Oude Marktplein met gezellige horeca gelegenheden

Fara of Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw

Fara in Poznań, ook bekend als de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw is een rooms-katholieke kerk in het hart van de oude binnenstad in Poznań. Het is een van de meest herkenbare gebouwen in de stad en het prachtige voorbeeld van barokke architectuur in Polen.

Het orgel in de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw in Poznan

Het Poznan Croissant Museum and Experience

Poznań kun je de beroemde en met een patent beschermde Sint Maarten-croissant proeven. Met een patent beschermd? Ja, dit betekent dat niet iedereen zomaar een Sint Maarten-croissant mag maken. Je moet het originele recept volgen als je ze wilt bakken. En je moet de officiële rechten hebben om ze te kunnen verkopen. In het museum krijg je een uitleg waar de naam vandaan komt. Deze lekkernij wordt op 11 november in Poznań gemaakt en gegeten. De naam komt van … Sint Maarten (zie onder het schilderij op de foto in het museum). Hier kun je lezen over deze regionale traditie.

Er wordt ook iets verteld over het maken van deze croissants. Bijvoorbeeld dat de vulling van witte maanzaadjes en rozijnen wordt gemaakt. Daarna kun je deze regionale lekkernij proeven. Dit museum biedt interactieve shows aan de bezoekers, tijdens welke je als bezoeker aan de slag gaat met het deeg. Daarom is het een aanrader voor families met kinderen. Er worden allerlei grapjes uit de regio verteld, wel in het Pools. De crew zal één en ander in het Engels kunnen vertellen, maar niet alles. Dus heb je zin in een lekkere proeverij tijdens je stedentrip Poznań? Bezoek dan het Poznan Croissant Museum and Experience. Het is gelegen in het stadscentrum met uitzicht op de toren van het stadhuis. Denk aan om online en op tijd je plek te reserveren.

Croissants maken in het Poznan Croissant Museum and Experience