Het paleis bevindt zich in de stad Puławy en werd tussen 1671-1679 gebouwd. De eigenaar, familie Lubomirski, liet het bouwen in de toenmalige barokstijl. Aan het ontwerp van het paleis heeft de Nederlandse architect Tielman van Gameren gewerkt. Polen heeft meerderen ontwerpen aan deze man te danken, zoals het kasteel in Janowiec. In 1706 werd het paleis door de Zweden verbrand. Pas in 1731 nam de familie Czartoryski het initiatief om een nieuw paleis in rococostijl op deze plek te laten bouwen. De heerschappij van de familie Czartoryski eindigde plotseling in Puławy met de Novemberopstand in 1831. De toenmalige eigenaar Adam Jerzy Czartoryski nam actief deel aan deze opstand tegen de Russische tsaar en de onderdrukking van de Poolse bevolking. Voor de deelname aan de opstand veroordeelde keizer Nicolaas I Romanov hem ter dood door onthoofding. Al zijn landgoederen werden door de Russische ambtenaren in beslag genomen. Het meubilair, lambrisering uit de gouden zaal ontworpen door een bekende Franse goudsmid Juste-Aurèle Meissonnier en andere kostbaarheden werden naar Rusland weggevoerd of op een veiling verkocht. Hij zelf is naar Parijs gevlucht.

De ingang van het paleis

Daarna raakte het paleis en de tuin in verval. Vanaf 1842 tot heden vonden verschillende nationale instituten hun vestiging in het paleis. Tegenwoordig zijn vier zalen toegankelijk voor toeristen.

Bij het paleis hoort een park, 30 ha groot en aangelegd in de Engelse stijl. Deze stijl kenmerkt zich door veel gebouwen en beelden. En zo kun je in het park de volgende monumenten bewonderen: de Tempel van de Sibille, het Gotische Huis, het Paleis van Marynka, het Gele Huis, het Griekse Huis, de Engelse Trappen en de Romeinse Poort. In de Tempel van de Sibille verzamelde Izabella Czartoryska familiestukken van prominente Poolse families Czartoryski, Lubomirski en Sieniawski en ook andere historische aandenkens. Deze waardevolle spullen kun je in Krakau of in het paleis zelf bekijken.

Het Gotische Huis in het park
De paringsdans van de pauw in het park