Ben je een vakantie naar Polen aan het plannen? Voor een paar dagen, voor een zalig weekendje weg of misschien de hele vakantie. Polen is zeker een fantastische bestemming voor veelzijdige vakantie om een paar dagen te vertoeven, ook wanneer je langere tijd op vakantie wilt gaan. Polen kent prachtige steden met veel bezienswaardigheden, mooie natuur met ski- en wandelgebieden, ruige bossen en fijne zandstranden. 

Wat zijn de beste redenen om een vakantie in Polen te boeken? 

Schilderachtige dorpjes en fantastische steden

De twee grootste steden van Polen Krakau en Warschau zijn zeker een bezoek waard voor en heerlijke citytrip. Op de site meeroverpolen.nl vind je alle nodige info voor een citytrip naar de voormalige en hedendaagse hoofdstad van Polen. Deze twee grootste steden verschillen enorm van elkaar. In Krakau vind je een sfeervolle oude stad met gezellige restaurantjes en culturele evenementen. De oude stad in grotendeels sinds eeuwen intact gebleven. Warschau daartegen is in de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest. De oude stad en andere historische bouwwerken zijn a.d.v. foto’s en schilderijen hersteld. Tegenwoordig is Warschau een bruisende en internationale stad met modern centrum. In beide steden vind je uitgangsmogelijkheden.

Dit zijn niet de enige steden, die je op vakantie in Polen zou kunnen bezoeken. In het noorden van Polen heb je de drie fantastische steden Gdansk, Gdynia en Sopot. In het centrum gelegen aan de oevers van Wisła heb je Toruń. Andere steden in Polen zoals Kazimierz Dolny, Zamość, Poznań, Łódź of Wrocław mogen niet vergeten worden.

De citytrips zijn geschikt voor een weekendje weg of zijn goed te combineren voor een autorondreis in Polen. Polen is een land vol met verrassingen. Polen heeft het allemaal!

Stranden in het noorden

Hoewel het water in de Oostzee niet heel warm is, zitten de stranden in de zomer vol met voornamelijk Poolse toeristen. De watertemperatuur kan in de zomer tussen 17-19 graden variëren. Dit wordt gecompenseerd door prachtig landschap en warme Poolse zomers. De Britse Guardian heeft een ranking gepubliceerd van de 20 mooiste stranden aan de Oostzee. Er zijn in totaal 9 landen met toegang tot deze zee. Tot de top 20 behoren drie Poolse strandn, aldus de Guardian.  

Meren gebied

Mazurië is een historisch gebied, dat in Noordoost-Polen ligt. Het wordt het land van 1000 meren genoemd. Hoewel deze naam niemand verbaast, telt dit gebied echter ongeveer 2600 meren. Wat bijna 3 keer zo veel dat men normaalgesproken denkt over dit gebied. Ik vraag me dan ook af hoeveel dagen je nodig hebt om ze allemaal te zien. De vele meren en ruige bossen in dit gebied trekken veel toeristen, vooral zeilers en kajakkers. Ook de liefhebbers van geschiedenis kunnen hier hun hart ophalen want tijdens je vakantie in Polen, kun je nog veel meer bezoeken, zoals de Wolfschanze – het hoofdkwartier van Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog of het grootste Middeleeuwse kasteel van Europa Malbork.

Bergen in het zuiden

Een reis naar de Poolse bergen is een ideale manier om je vakantie in Polen door te brengen. Wandelen over de bergpaden en in de bossen geeft je niet alleen de mogelijkheid om de schilderachtige landschappen en buitengewone natuur te bewonderen, maar het dwingt je ook tot fysieke inspanning. Het zuidelijke gedeelte van Polen kent verschillende bergketens waar je heerlijk kunt vertoeven.

Het Tatragebergte is zeker de meest geliefde bestemming onder de toeristen. Er zijn prachtige uitzichten daar en de meeste populaire routes zijn makkelijk te bewandelen, zelfs voor kleine kinderen. De Tatra zijn een perfecte keuze op elk moment van het jaar: winter, lente, zomer of herfst omdat het seizoen daar twaalf maanden duurt. De hoogstaand van dit gebied is Zakopane, waar al jaren één van de grootste evenementen tijdens de oudejaarsavond in het land wordt georganiseerd.

rondreis route Zuid-Polen
rondreis route Zuid-Polen

Behalve het Tatragebergte kun je ander bergketens bezoeken zoals het Ijzergebergte, het Reuzengebergte, het Kłodzo-land, Pieniny of Bieszczady.

Oude kastelen en majestueuze paleizen

Er zijn heel veel unieke kastelen en paleizen in Polen dat het moeilijk is om de mooiste uit te kiezen en aan te bevelen. Ze bevinden zich vaak op pittoreske plaatsen in bijna elke regio, waar je een geslaagde vakantie in Polen kunt doorbrengen tijdens een veelzijdige autorondreis . Deze indrukwekkende kastelen en paleizen werden in verschillende periodes gebouwd: Middeleeuwen, Renaissance of nieuwer. De muren herinneren zich verbazingwekkende verhalen, verbergen vaak onopgeloste geheimen, zijn getuige van gesprekken in het Pools, Tsjechisch of Duits. Ze zijn een bevestiging van een turbulente geschiedenis van Polen.

kastelen in Polen
Het kasteel Pieskowa Skala is zeker waard om te bezoeken

Behalve het eerder genoemde Malbork kasteel kun je in Polen ook nog de volgende kastelen bezoeken: Wawel in Krakau, het Książ Kasteel in Wałbrzych, het Moszna kasteel, het Czocha kasteel (is tevens een hotel waar je een overnachting kunt boeken), het Pieskowa Skała kasteel, het Łańcut kasteel, het Koninklijk kasteel in Warschau, de Nidzica en Czorsztyn kastelen. Bovendien zijn minder bekende kastelen, zoals het Niepolomice kasteel in de buurt van Krakau of het Czartoryski Paleis in Puławy, zeker voor liefhebbers van geschiedenis aan te bevelen.

Lekker eten!

Smaak is altijd één van de belangrijkste reisherinneringen. Wij zijn constant op zoek naar bestemmingen die een bezoek waard zijn met traditionele keuken die voor altijd in je geheugen blijf. Wat je tijdens je vakantie in Polen eet, is niet alleen traditioneel en lekker maar ook super betaalbaar! In elke stad en in elk dorp kun je plezierige restaurantjes en cafés vinden. Elke plek heeft iets te bieden: een lekkere koffie met zelfgemaakte taarten en gebakken, traditionele Poolse gerechten, zoals pierogi, bigos, gegrilde worst of allerlei soepen.

Polen is een verrassend en veilig land. Ontdek dit land op meeroverpolen.nl en tijdens je vakantie in Polen!