Het begin van de stad Malbork is onontbeerlijk verbonden met de oprichting van het kasteel, dat vanaf het begin in 1278 het hoofdkwartier van de kruisridderstaat van de Duitse Orde werd. De nieuwe stad en het kasteel zijn vernoemd naar de beschermvrouwe van de orde, Maria. Vandaar de Duitse naam “Marienburg”. De Poolse naam werd Malbork. Deze plek is een toeristische trekpleister en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit slot aan de Poolse rivier Nogat is zeker bezoek waard!

Het kasteel binnen en buiten

Dit imposante kasteel bestaat uit drie delen: het Hoge Kasteel, het Midden Kasteel en het Lage Kasteel. Elk deel verbaast de toeristen met zijn omvang. In het Hoge Kasteel kun je een kapittelzaal (een ruimte, waar de ridders bij elkaar kwamen om onderwezen te worden), een schatkamer en enorme eetzaal bezoeken. Ook vind je daar Onze-Lieve-Vrouwe kerk en de St. Anna’s kapel, waar de Grote Meesters van de Duitse Orde zijn begraven. Het Midden Kasteel heeft het Grote Refectorium waar de broeders hun maaltijd benuttigden. In dit gedeelte van het kasteel verbleef de Grote Meester. Daarnaast heb je hier ook de kapel van St. Bartolomeüs en de Infirmerie waar bejaarde en zieke broeders verzorgd werden. Dit grote vertrek diende ook als een militair ziekenhuis. Het Lage Kasteel had een arsenaal, klokkengieterij, stallen, brouwerij en de Sint-Laurentius kerk. Dit Middeleeuwse complex is omringd door uitgestrekte slotgrachten en imposante verdedigingsmuren die tegelijkertijd bewondering, angst en gezag wekten.
Het is niet precies bekend uit hoeveel baksteen deze vesting bestaat, naar schatting 30-50 mln. En alleen het Hoge Kasteel bestaat uit 4,5 miljoen bakstenen. Het is het grootste bakstenen gebouw ter wereld!

De St. Anna’s kapel in Malbork

Geschiedenis van het kasteel – de belangrijkste gebeurtenissen:

  • 1278 – de bouw van het kasteel begint.
  • 1280 – het kasteel wordt het hoofdkwartier van de Duitse Orden (ook de Teutoonse Orde genoemd).
  • tussen 1300 en 1400 – de vesting wordt meerdere keren verbouwd en uitgebreid.
  • 1410 – het eerste beleg van het kasteel. Na de zegevierende slag van Grunwald op 15 juli 1410 ging de Poolse koning Jagiełło naar Malbork om deze Duitse vesting te veroveren. De Grote Meester Ulrich van Jungingen sneuvelde in de strijd bij Grunwald. Daarom nam de ridder Henry van Plauen de commando over. Ondanks de Pools-Litouws-Russische alliantie werd het kasteel in Malbork niet veroverd. Het kasteel leed echter schade en een renovatie in de komende jaren was noodzakelijk.
  • 1454 – het tweede beleg van het kasteel.
  • 1457 – het kasteel wordt door de Poolse koning Kazimierz Jagiellończyk gekocht, de hoofdstad van de Duitse Orde wordt naar Konigsbergen verplaatst.
  • 1626 – het Malbork wordt door het Zweedse leger veroverd.
  • 1772 -1795 – de Poolse Delingen vinden plaats. Malbork behoort to Pruisen.
  • 1882 – de restauratie van het kasteel vindt plaats in opdracht van de Duitse keizer Wilhelm II.
  • 17 march 1945 – het kasteel wordt door het Sovjetleger bezet en aan de Poolse communistische autoriteiten overgedragen.
  • 1961 – het kasteelmuseum in Malbork wordt opgericht.
  • 1997 – de vesting wordt aan de UNESCO-lijst toegevoegd.

Ben je op vakantie in het noorden van Polen? Bezoek het kasteel! Op deze Poolse site vind je de info in het Engels over de openingstijden en de tickets.