‘It’s official! Kraków is the best place in Europe for food’, roept de European Academy of Gastronomy in dit artikel. Krakau is uitgeroepen tot de Europese hoofdstad van de culinaire cultuur anno 2019 en verslaat zelfs de hoofdstad van Portugal, Lissabon. De voormalige hoofdstad van Polen heeft dus veel te bieden op gastronomisch gebied. Er is ook nog veel meer te zien in Krakau. Hoe je je stedentrip naar Krakau kunt indelen, lees je hieronder

Wawel

Een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden in Krakau is Wawel. Wawel is eigenlijk de naam van de heuvel. En op deze heuvel staan twee bekende monumenten. Die moet je gezien hebben tijdens je stedentrip naar Krakau. Dat zijn het koninklijk kasteel en de kathedraal van Wawel. Het kasteel ligt op een schilderachtige heuvel, omringd door de verdedigingsmuren, gesitueerd aan de langste Poolse rivier Vistula. Wawel is eigenlijk een complex van kapelletjes, kerken en koninklijke vertrekken, die eeuwenoude waardevolle historische kunstobjecten bevatten. De oudste gebouwen werden gebouwd in de 11e eeuw tijdens het bewind van de koning Bolesław I van Polen. De renaissancestijl van het kasteel is te danken aan de koning Sigismund I van Polen. Het interieur van het kasteel telt prachtige schilderijen, liturgische vaten, kruizen, juwelen, koninklijke insignes, relikwieën. Ze vertellen de geschiedenis van Polen en vormen een kostbare nationale schat.

De kathedraal van Wawel was de plaats waar de Poolse koningen gekroond en begraven werden. In totaal zijn er 19 koningen en andere koninklijke familieleden hier begraven. Tevens werden hier de nationale helden, dichters en schrijvers begraven, zoals Adam Mickiewicz, Juliusz Słowacki, Tadeusz Kościuszko of Józef Piłsudski. Als je deze historische plek bezoekt, neem de tijd en klim in de toren om de klok van de Sigismund I te bekijken.

Tegenwoordig staat het koninklijk kasteel in Krakau op de eerste UNESCO-lijst en is het een van de belangrijkste historische monumenten van Polen.

Wawel in Krakau
Wawel in Krakau

De grot van de draak

De grot van de draak is een van de bekendste grotten in Polen waarin de draak ooit leefde. Volgens de legende werd de draak door de schoenmakersleerling verslagen. Toen mocht hij met de prinses trouwen. Deze toeristische attractie zal de kinderen aanspreken. De grot is ongeveer 300m lang, de toeristische route is echter maar 80m. De ingang van de grot bevindt zich bij het ijzeren beeld van de draak.

Oude Stad

Je stedentrip Krakau zou niet compleet zonder de Oude Stad van Krakau te bezichtigen. Hier vind je de Mariakerk en de lakenhal. Talloze kerken, monumenten, cafétjes en restaurantjes maken je verblijf aangenamer.

Lakenhal in Krakau
Standbeeld van de Poolse dichter Adam Mickiewicz met de lakenhal op de achtergrond
Mariakerk in Krakau

De joodse wijk Kazimierz

Kazimierz is een wijk, die deel uitmaakt van de Oude Stad. Tot de 18e/19e eeuw was dit een onafhankelijke stad gelegen in het zuiden van Krakau. In het noordelijke deel van deze wijk woonden de joden. En gedurende vele jaren ‘woonden’ de christelijke en joodse cultuur naast elkaar. Tegenwoordig is deze wijk één van de belangrijkste toeristische attracties van Krakau. Hier vind je een synagoge en sfeervolle restaurantjes die de specialiteiten uit de joodse keuken serveren. Echt een aanrader voor een geslaagde stedentrip naar Krakau.

De joodse wijk Kazimierz in Krakau

Oscar Schindlermuseum

Dit museum ligt net buiten het centrum in de wijk Podgórze. Je kunt hier het openbaar vervoer komen. Met de bus of tram stap je uit bij de halte Plac Bohaterów Getta. Dan nog ongeveer 5 min lopen. Met een taxi is het ook heel goed te doen. De Poolse taxichauffeurs zijn heel aardig. De taxi’s zijn in Polen over het algemeen niet zo duur. Dit museum bevindt zich in de oude fabriek van Oscar Schindler. Echt een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Let op: je moet je kaartjes van tevoren boeken. Dit i.v.m. lange rijen.

In de buurt van Krakau vind je nog andere toeristische attracties zoals het kasteel Pieskowa Skala, het kasteel van Niepolomice, de zoutmijnen Wieliczka en Bochnia, de Duitse concentratiekamp Auschwitz.

Stedentrip naar Krakau kun je combineren met de bovengenoemde attractie in de buurt. Tevens met de vakantie naar het zuiden van Polen. Bekijk de verschillende mogelijkheden: 3 of 4.