De berg genaamd Sneeuwwitje is de hoogste berg van het Reuzengebergte (1603m). Hij is de meeste karakteristieke berg van deze regio en een symbool van een pittoresk stadje Karpacz. De Duitsers noemen deze berg Schneekoppe, de Tsjechen Sněžka, en de Polen Śnieżka dus Sneeuwwitje.

Het grootste deel van het jaar moet je op de berg rekening houden met lage temperaturen, windstoten en zware regen- of sneeuwval. De harde weersomstandigheden zijn vergelijkbaar met die van net buiten de poolcirkel. Een kenmerkend element is ook de mist, die hier meer dan 300 dagen per jaar voorkomt. Voordat je op pad gaat, check de weervoorspelling. Bij gunstige weersomstandigheden heb je een geweldig uitzichtpunt. En je kunt op de top uitgebreide panorama bewonderen, die soms tot zelfs 200 km reikt.

Sniezka – mooie wandeling in Polen
Uitzicht vanuit de berg Sniezka

De eerste beklimming van de berg vond waarschijnlijk plaats in het midden van de 15e eeuw, de volgende jaren brachten Śnieżka steeds meer populariteit. In de achttiende eeuw was deze berg een van de meest bezochte bergen in Europa. In augustus 1800 kwam hij hier onder andere de latere president van de Verenigde Staten – John Quincy Adams.

De berg is echt een toeristische pleister. Vanwege de prachtige wandelroutes en het symbool van Sniezka. Namelijk het gebouw van het Meteorologisch Obserwatorium, dat op een vliegende schotel lijkt (zie foto). Voor meer info over de verschillende wandelroutes kijk hier.

Foto in de winter: Photo by Slawek K on Unsplash