Dit prachtige kasteel bevindt zich op de Adelaarsnestenroute tussen drie grote steden Krakau, Katowice en Częstochowa. Het kasteel heeft meerdere keren als film locatie gediend voor de Poolse films of series. En dat verbaast niemand. Als je er bent, is het alsof de tijd is stil gaan staan. Op deze plek word je aan de moderne tijden herinnerd door een grote speeltuin voor actieve kinderen.

Het kasteel, of eigenlijk de ruïnes hiervan, heeft een rijke geschiedenis:

  • 1350 – 1370 – de bouw van het kasteel word gestart op initiatief van koning Casimir III van Polen.
  • 1370 – het kasteel wordt het eigendom van het maarschalk van het Koninkrijk Polen.
  • Tussen 1386 tot 1523 wordt het kasteel het eigendom van verschillende families waaronder van twee rijke burgers uit Krakau Ibram en Piotr Salomonowicz.
  • In 1523 wordt het kasteel gekocht door de Boner familie, toen de tijd één van de rijkste families in Polen (zij waren onder andere de eigenaren van de Wieliczka-zoutmijnen).
  • In 1562 is het kasteel het eigendom van de familie Firlej als gevolg van het huwelijk tussen de dochter van Seweryn Boner en kroonmaarschalk Jan Firlej. Deze moderniseert het kasteel. Zij bouwen ook een binnenplaats voor riddertoernooien.
  • In 1587 veroverden de legers van Maximilian III van Oostenrijk het kasteel tijdens de strijd om de Poolse troon na de dood van koning Stefan Batory. Het kasteel werd veroverd maar niet geplunderd of vernietigd!
  • In 1655 werd het tijdens de Zondvloed gedeeltelijk platgebrand.
  • In 1702 was iets meer dan de helft van het kasteel platgebrand door de Zweedse troepen van Karel XII van Zweden. Het kasteel werdt nooit meer heropgebouwd.
  • Vanaf 1702 had het kasteel verschillende eigenaren totdat de laatste eigenaren het kasteel verlieten.
  • Na de Tweede Wereldoorlog werd het eigendom van de Poolse staat. De autoriteiten startten een project om de ruïnes voor de volgende generaties te behouden. Deze werkzaamheden vonden plaats tussen 1949 en 1973. Toen werd het kasteel voor de toeristen geopend.
Het kasteel Ogrodzieniec behoort tot de mooiste kastelen van Polen

Het bezoeken van het kasteel is vanaf april tot eind november mogelijk. In het hoogseizoen is de toeristische route vanaf 9.00 tot 20.00 in de avond open. Deze route is uitgestippeld door nummertjes. Zo ben je zeker dat je niks gemist hebt. Reken op ongeveer 60-90 min voor de gehele route. Op de toren heb je een prachtig uitzicht over de Krakau-Częstochowa hoogvlakte.

Het uitzicht vanuit het kasteel