Deze kerk is ontstaan ​​als gevolg van religieuze conflicten in Europa en werd een symbool van verzoening: in 1989 baden hier de toenmalige Poolse minister-president Tadeusz Mazowiecki en de Duitse bondskanselier Helmut Kohl om vrede. In 2014 namen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Poolse minister-president Ewa Kopacz deel aan een oecumenisch vredesgebed. In 2011 was het Zweedse koningspaar, koning Charles XVI Gustaf en koningin Sylvia, hier ook te gast, en in september 2016 ondertekenden de vertegenwoordigers van de christelijke kerken, het jodendom, de islam en het boeddhisme, samen met de 14e Dalai Lama, gezamenlijk de oproep tot vrede.

De Vredeskerk in Świdnica – De Liefde houdt nooit op

Dit monument op de UNESCO Werelderfgoedlijst is de grootste houten kerk van Europa. Een van de zeven wonderen in Polen, aldus National Geographic … Het ontstaan van deze indrukwekkende kerk kondigde in het begin geen successen aan. Integendeel, de katholieke familie van Habsburgse monarchie legde strenge voorwaarden op de lutherse gemeenschap en hun kerk. Het werd alleen toegestaan om de kerk buiten de stadsmuren te bouwen, zonder torens en klokken, en van bepaalde materialen, zoals hout, zand, stro en klei, zodat de kerk de beproeving van de tijd niet zou doorstaan. Het gebouw mocht niet op een kerk lijken en de bouw moest binnen een jaar afgerond zijn.

De Vredeskerk in Świdnica

Dit was de beslissing van de keizer Ferdinand III die door het protestantse Zweden verplicht werd om de evangelisten hun eigen vredeskerk te laten bouwen in drie steden: Jawór, Głogów en Świdnica. De benoeming van deze kerk komt van de Vrede van Westfalen die de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) beëindigde. De Vrede van Westfalen versoepelde, onder andere, de beperkingen die op de lutherse gemeenschap opgelegd werden.

Alle inwoners van Świdnica toonden een opmerkelijke toewijding om de kerk te bouwen, de armen, de boeren, de middenklasse en de adel waren erg betrokken bij de bouw. Een inwoner van Świdnica, Christian Czepko, ging zelfs op reis door Europa en bezocht de rijke protestante families om de financiële steun voor de bouw te vragen. Na slechts tien maanden, op 24 juni 1657, werd de eerste religieuze dienst in de Vredeskerk in Świdnica gehouden. Op een oppervlakte van maar liefst 1.090 m² is er plek voor 7.500 gelovigen die komen om samen de bidden en tegelijkertijd het prachtige barokke interieur van de kerk kunnen bewonderen. De kerk is rijkelijk versierd met, onder anderen het houten altaar uit de 18e eeuw, het reliëf dat de Laatste Avondmaal voorstelt. Boven de zes houten Korinthische zuilen staat een fries met de inscriptie uit het evangelie van Matteüs (3:17): ‘Dies ist mein geliebter Sohn, an dem ich Wohigefallen habe‘ – ‘Dit is mijn Zoon. Ik houd heel veel van Hem‘.

Het interieur van de Vredeskerk

Het orgel, met zijn prachtige barokke voorgevel, wordt door twee atlassen ondersteund en versierd met de muziek spelende engeltjes. Het orgel, gemaakt van bijna 4.000 orgelpijpen, werd in 2016 volledig gerenoveerd en is het grootste orgel in de regio. Het werd in 1909 gebouwd door het bekende bedrijf Schlag & Söhne in Świdnica. In het midden staat een portret van Martin Luther met de volgende inscriptie: ‘Ein feste Burg ist unser Gott’. Dit is de titel van de hymne van de Evangelisch-Lutherse kerk.

Het orgel in de Vredeskerk in Świdnica

De kerk met 27 ingangen staat op de centrale plek van het Vredesplein in Świdnica, omringd door een kilometer lange muur, waar 17e en 18e eeuwse monumenten naast elkaar staan ​​tussen de oude bomen en het oude kerkhof.

Het oude kerkhof

De renovatie van de kerk werd onder meer ondersteund door verschillende Duitse en zelfs Noorse stichtingen en organisaties en door het Poolse Ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed.

Meer informatie over de kerk kun je hier vinden.