Ontdek rondreis Polen op mijn blog!

Op mijn reisblog meeroverpolen.nl vind je een uitgebreide informatie over stedentrips of een rondreis Polen. Via deze weg wil ik jullie, beste lezers, inspireren tot het ontdekken van soms verrassende bestemmingen in Polen. Pittoreske dorpen, juwelen van steden en wonderschone natuurgebieden, zoals het merengebied in het noorden of de imposante bergen in het zuiden. Op deze site vind je niet alleen de hoogtepunten van Polen, maar je kunt ook lezen over minder bekende of zelfs verborgen plekken in Polen.

14 unieke UNESCO werelderfgoedlocaties

Dacht jij dat Polen een grauw en koud land is waar niks te beleven valt? Niks is minder waar. Het is een boeiend land dat je zeker zal verrassen. Polen heeft 14 unieke UNESCO werelderfgoedlocaties die je niet kunt missen! Van de pittoreske historische grote steden, de middeleeuwse kerken of kastelen tot het oerwoud in het oosten van Polen.

Op de lijst van UNESCO staan de volgende bezienswaardigheden: Nazi-Duitsland concentratie kamp in Auschwitz, het kasteel in Malbork, Vredeskerk in Świdnica, Vredeskerk in Jawor, de steden, zoals Krakau en Toruń, de zoutmijnen in Wieliczka en Bochnia, de route van de houten kerkjes in Klein-Polen, de historische zilvermijn in Tarnowskie Góry of het bedewaartspark Kalwaria Zebrzydowska. Ze zijn heel goed te combineren met de verschillende routes voor rondreis Polen: Zuid-Polen of Noord-Polen.

De volgende bezienswaardigheden van de UNESCO-lijst kun je tijdens rondreis West-Polen of Centraal-Polen bezoeken: Centennial Hal in Wrocław, Oude Stad Warschau en het landschapspark Muskauer Park.

Bezoek Wrocław tijden rondreis Polen

De rondreis Polen in het oosten biedt ook veel mogelijkheden. Ontdek de steden Zamość, Lublin of Kazimierz Dolny, ook bevinden de laatste twee zich niet op de lijst van UNESCO. Vergeet niet de houten tserkvas van de Karpaten en het oerwoud van Białowieża.

Tips die je nergens anders vindt voor een geweldige rondreis Polen

Een vakantie in Polen is enorm in trek. Kijk hier voor mijn 5 goede redenen om naar Polen te gaan. Polen is een prachtig en interessant vakantie land voor een stedentrip of voor een lange of korte vakantie. Op meeroverpolen.nl lees je niet alleen over de mooiste pronkstukken maar ook over de unieke plekjes. Tevens heb ik tips voor je voor een stedentrip Warschau die je nergens anders kunt vinden. Tips voor rondreizen in het noorden, zuiden, oosten of westen vind je hier.

Het land waar ik regelmatig vakantie vier

Met veel liefde en plezier vertel ik je over mijn geboorteland. Het land waar ik regelmatig vakantie vier met mijn gezin. Ik bezoek niet alleen mijn familie als ik in Polen ben (mijn ouders wonen nog in de buurt van Warschau), maar we boeken echt een rondreis. Wij reizen heel vaak met de auto door Polen. Het voordeel van een autoreis is dat je lekker mobiel en flexibel bent. Je kunt overal stoppen. Perfecte manier om de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Polen te bewonderen.  Onderweg zie je vaak mooie en gezellige restaurantjes. Aarzel niet en stop om van een goede maaltijd te genieten.

Mijn ervaringen en tips voor een rondreis Polen

Heb je zin in een leuke vakantie naar een land vol veelzijdige natuur, architectuur en historische bezienswaardigheden? Dan is Polen de perfecte vakantiebestemming voor jou! Als wij naar Polen gaan, boeken wij meestal een hotelovernachting net over de grens met Duitsland. Niet alleen vanwege de prijzen. Je kunt alvast met je vakantie beginnen en iets gaan bezichtigen. Zo hebben wij een overnachting in een paleis geboekt, zoals Pałac Łagów. Het eten in dat restaurant is werkelijk voortreffelijk. Een andere mogelijkheid is Zamek Czocha. Dit kasteel is ook open voor toeristische bezichtigingen. In het verleden stopten we ook in het plaatsje Bolesławiec in en klein en knus hotel ‘De blauwe biet’ (Niebieski burak). Het plaatsje dat wereldwijd bekent is van een prachtige keramiek.

Wil je niet onderweg stoppen voor een overnachting? Zorg dan goed dat je uitgerust op reis gaat en het jezelf zo comfortabel mogelijk maakt. Het kan een intensieve en lange reis worden. Als je naar het zuiden reist, heb je soms files bij Wrocław of Krakau.

Ook al ben je heel wat uurtjes onderweg, hoef je je geen zorgen te maken. Je krijgt er veel voor terug als je vakantie eenmaal in het land begint. Met mijn tips voor een rondreis Polen in het noorden, oosten of in het zuiden beleef je een inspirerende en afwisselende reis. Een paar dagen voor een stedentrip met een weekje tussen de natuur zorgt ervoor dat je je niet verveelt.

Nog een paar tips

Rondreis Polen met de auto

De maximumsnelheden zijn als volgt: 50 km/h binnen de bebouwde kom, 90 km/h buiten de bebouwde kom, 120 km/h op de autoweg met twee rijstroken (droga ekspresowa te herkennen aan de letter S), 140 km/h op de autosnelweg (autostrada te herkennen aan de letter A). En let op! Als je met de auto reist, ben je verplicht om een brandblusser en een gevarendriehoek in je auto te hebben. Het kan hierop gecontroleerd worden. Het niet aanwezig zijn kan een boete opleveren.

Geld in Polen

De officiële Poolse munteenheid is de złoty (uitspraak: zwoti, afkorting PLN), verdeeld in 100 groszy. Als je een bedrag naar euro’s wilt omrekenen, deel het dan door vier. Er zijn de volgende munten: 1, 2, 5, 10, 20 en 50 groszy, dan 1, 2 en 5 złoty. Er zijn de volgende bankbiljetten: 10, 20, 50, 100, 200 złoty. De laatste zie je niet vaak, maar als het vanuit de geldautomaat komt, wordt het zonder problemen geaccepteerd. Tenminste … ik heb tot nu toe geen problemen gehad. Je kunt ook gewoon in de winkels pinnen.

Het mobiele netwerk

Het GSM netwerk in Polen is goed. Je hebt overal goed bereik en het bellen naar Nederland mag eigenlijk geen problemen opleveren. Tegenwoordig kun je ook via whatsapp bellen. De MB’s gaan dan van je bundel af en het kost je niks extra.