Wrocław (uitspraak: Wrotslav) is een perfecte bestemming voor een stedentrip. Wrocław is gelegen aan de rivier Oder in het zuid-westen van Polen. De stad, tot 1945 bekend als Breslau, kent een rijke en turbulente geschiedenis. De stad heeft zwaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig is de stad in haar oude glorie hersteld en heeft vandaag veel te bieden. Veel bezienswaardigheden, lekker eten en mooi weer. Wat wil je nog meer voor een stedentrip?

Als je een weekend in Wrocław wilt doorbrengen, is het onmogelijk om alles te zien. Daarom heb ik een aantal attracties voor je geselecteerd. Beslis zelf hoe jij je stedentrip indeelt.

Rynek – het Marktplein

Het is ongetwijfeld een ‘place to be‘ in Wrocław, met een aantal echte architectonische juweeltjes, zoals het Stadhuis, waar nu een museum gevestigd is, tevens één van de oudste restaurants in de stad genaamd Piwnica Świdnicka (‘piwnica‘ betekent kelder) dat al sinds 1275 bestaat. Het Marktplein is omgeven door talloze kleurrijke herenhuizen die deze plek een uniek karakter geven. Ik raad je aan om in één van de vele cafés te gaan zitten en te ontspannen terwijl je het bruisende leven in de binnenstad kan observeren.

Stadhuis

Het stadhuis van Wrocław is een heel bekend renaissance gebouw met een indrukwekkende en rijk versierde klok uit 1580. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het stadhuis licht beschadig en na de oorlog werd het heropgebouwd.

Stadhuis in Wroclaw

In het midden van het marktplein vind je ook een imposante fontein, genaamd ‘Fontanna Zdrój‘. Hij werd gebouwd in 1996. Het idee was om een object van glas en graniet te plaatsen tussen de antieke herenhuizen.

Fontein in Wrocław

Kabouters in Wrocław

Reis je met kinderen? Je kinderen zullen veel plezier in Wrocław beleven. Je kunt ze bezig houden met… kabouters zoeken. Ja, kabouters! Deze stad wordt weleens ‘de stad van kabouters’ genoemd. En jij zult het ook leuk vinden.

Het idee begon in 2001 toen de eerste kabouter geplaatst werd ter ere van de anti-communistische beweging Oranje Alternatief. Het doel van deze verzetsbeweging was om het communisme belachelijk te maken door middel van muurschilderingen van ludieke kabouters. Na de val van het communisme werden de kabouters vergeten totdat de beeldhouwer Tomasz Moczek de eerste vijf kabouters in augustus 2005 in de stad neerzette. Sindsdien zijn de beeldjes van kabouters een integraal onderdeel van de stadsruimte en een sociaal fenomeen geworden. Regelmatig worden nieuwe personages door de kunstenaars uit heel Polen gemaakt. Ze worden door verschillende instellingen, bedrijven of zelfs particulieren gesponsord. Tot nu toe zijn er ongeveer 400 kabouters in de hele stad te vinden. De namen van kabouters zijn ook niet toevallig, zoals Gevangene, Slaapkop, Renner of Chirurg.

Stedentrip Wroclaw voor familie met kinderen – zoek de kabouters!

Culinair in Wroclaw

Op culinair gebied heeft Wrocław veel te bieden. In de hele stad vind je diverse restaurants waar je kunt genieten van Poolse traditionele specialiteiten of andere cuisine.

Sint-Johanneskathedraal

Een prachtige kerk met een indrukwekkend orgel behoort tot de belangrijkste kerken van het Poolse aartsbisdom. Het is het zeker waard om binnen te kijken. De kerk is in de 14e eeuw in gotische stijl gebouwd. Echter uit een recent archeologisch onderzoek blijkt dat deze kerk waarschijnlijk al in de 10e eeuw werd gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (in het voorjaar van 1945 om precies te zijn) werd de kathedraal verwoest, ook het orgel en de versieringen werden beschadigd. De renovatie van de kerk duurde tot eind jaren 60.

Sint-Johanneskathedraal in Wrocław

Centennial Hall

Last but not least… de Centennial Hall of in het Pools ‘Hala Stulecia‘. Dit gebouw werd ontworpen om de inwoners van Wrocław en zijn gasten voor verschillende evenementen te dienen. Tevens is het erkend als één van de grootste architectonische prestaties van de 20e eeuw. Het monumentale gebouw werd in 1913 geopend om de 100ste herdenking van de Slag bij Leipzig, gewonnen door de anti-Franse coalitie tegen Napoleon Bonaparte, te vieren. Voor deze gelegenheid werd de Centennial Exhibition in Wrocław georganiseerd. Max Berg, de toenmalige stadsarchitect, ontwierp een enorme tentoonstellingshal die gebouwd werd met behulp van de nieuwe technologie van gewapend beton. De koepel van de hal is 65 meter lang en het gebouw is 42 meter hoog. Er passen 10 duizend mensen in.

De multifunctionele ruimte, eigenzinnige constructie, bijzondere ligging … dat zijn slechts enkele troeven van de Centennial Hall die momenteel één van de meest gewilde complexen is om tentoonstellingen, conferenties, congressen of culturele evenementen te organiseren. Het belang ervan nam aanzienlijk toe toen de Centennial Hall in 2006 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO werd gezet.

Centennial Hall staat op de UNESCO werelderfgoedlijst