Dit Poolse gerecht wordt op verschillende manieren gegeten. Bijvoorbeeld met aardappels, met brood, met de gebakken of gegrilde Poolse worst. Het gerecht moet uren pruttelen. Daarom is het raadzaam om een dag van tevoren met de voorbereidingen te beginnen. En gek genoeg, hoe vaker je het gerecht opwarmt hoe lekkerder het wordt.

Als je eerste beschrijf ik het recept voor de vegetarische versie van het gerecht, die tijdens de kerstavond wordt gegeten. Daaronder geef ik aanwijzingen voor het recept van de ‘jachtzuurkool’, dus met vlees.

Wat heb je nodig?

 • 2kg Poolse zuurkool (zie foto onder)
 • 2 uien
 • 10g gedroogde kastanjeboleten
 • 10g gedroogde cantharellen
 • 200g champignons
 • 5 st. gedroogde pruimen
 • kruiden: zout, peper, suiker, laurierblad, majoraan

Aan de slag!

 1. Laat de gedroogde paddestoelen in warm water wellen.
 2. Vervolgens snijd de champignons en uien. Bak de champignons samen met uien in olijfolie ongeveer 15 min.
 3. Snijd de pruimen in stukjes.
 4. Zet het vergiet in de gootsteen en leg de zuurkool erin zodat het kan uitlekken. Spoel de zuurkool een keer met water af.
 5. Doe de afgespoelde zuurkool in de pan met een klein beetje gekookt water. Voeg alle ingrediënten aan de zuurkool. Roer alles goed door elkaar.
 6. Laat het 4-5 uur koken op een zacht vuurtje. Vergeet niet te roeren zodat de zuurkool niet aanbrandt.
Poolse zuurkool

Op de bovenstaande foto zie je de zuurkool in de verpakking. Er zijn verschillende merken van zuurkool in de Poolse winkels verkrijgbaar.

Poolse gedroogde cantharellen

Op de bovenstaande foto zie je een verpakking van de gedroogde cantharellen. In de Poolse winkels kun je ook andere gedroogde paddestoelen kopen, bijvoorbeeld kastanjeboleten of eekhoorntjesbrood. Mijn moeder maakte dit gerecht alleen met champignons.

De vegetarische versie van de zuurkoolstamppot wordt tijdens de kerstavond gegeten. Je kunt het als vulling in de Poolse ‘pierogi‘ gebruiken. Het gerecht is natuurlijk ook lekker met vlees. Aan het bovenstaande recept voeg je de volgende ingrediënten toe: 300 g runderriblappen en 300g Poolse worst. Snijd het vlees in kleine stukjes en laat alles lekker sudderen.

Eet smakelijk!