Oost-Polen is onbekend. Het is een stukje rijden maar als je de route efficiënt splitst, is het best goed te doen. Vanuit Warschau bereik je binnen 2-3 uur met de auto de leukste steden in deze regio, zoals Kazimierz Dolny, Lublin of Zamość. De onderstaande reis is een voorstel een rondreis van 21 dagen.

Świdnica (1 dag) – Pieniny (6 dagen) – Eiland-Beskiden (6 dagen) – Lublin (2 dagen) – Warschau (4 dagen)

Rondreis Oost-Polen

Je begint je reis met een overnachting in Świdnica. Het is 927km rijden vanuit Utrecht, dus goed te doen in één dag. De volgende dag kun je de Vredeskerk bezoeken. Deze kerk is ontstaan ​​als gevolg van religieuze conflicten in Europa en werd een symbool van verzoening. Dit monument op de UNESCO Werelderfgoedlijst is de grootste houten kerk van Europa. Een van de zeven wonderen in Polen, aldus National Geographic. Op een oppervlakte van maar liefst 1.090 m² is er plek voor 7.500 gelovigen die komen om samen de bidden en tegelijkertijd het prachtige barokke interieur van de kerk kunnen bewonderen. Het orgel, met zijn prachtige barokke voorgevel, wordt door twee atlassen ondersteund en versierd met de muziek spelende engeltjes. Het orgel, gemaakt van bijna 4.000 orgelpijpen, werd in 2016 volledig gerenoveerd en is het grootste orgel in de regio.

Daarna ga je richting naar de bergen, Pieniny. Een prachtig berggebied met veel wandelroutes en kastelen:

Raften is mogelijk vanaf 1 april t/m 31 oktober behalve de nationale feestdagen en vrije dagen (check hier). Raften op deze rivier is een traditie geworden, die uit 1832 dateert. De mensen die dit beroep uitoefenen, heten flisacy (uitspraak van de letter c in het Pools is zoals de letters ts in het Nederlandse woord fiets, het hele woord wordt ongeveer zo uitgesproken ‘fliesatse’). In 1934 werd er een vereniging voor dit beroep in leven geroepen. Op dit moment telt het 900 leden waarvan 500 het beroep van flisak (uitspraak ‘fliesak’) uitvoeren. De tocht duurt ongeveer 2.5 uur en kost 55 PLN p.p. Aan het eind word je in het toeristische stadje Szczawnica afgezet. Daar kun je wat tijd doorbrengen en lekker eten om vervolgens met een busje naar het beginpunt in Sromowce Wyżne gebracht te worden. Bij de parkeerplaats staan er genoeg busschauffuers, die deze dienst tegen aannemelijke prijs willen verrichten.
Onderweg heb je een fantastisch uitzicht over het Pieniny gebergte. Je ziet ook een paar Slovaakse dorpen aan de andere kant van de rivier. De Dunajec rivier loopt precies op de grens tussen Polen en Slovakije. 

Vervolgens ga je richting de Eiland-Beskiden. Deze regio van Polen is prachtig en onontdekt, ook onder de Poolse toeristen. Deze regio biedt een prachtig landschap met talloze wandelroutes.

Vanuit hier kun je naar de stad Lublin of Zamość.

Oude Stad in Zamość

Vanaf Zamość of Lublin is Warschau helemaal niet zo ver (respectievelijk 3,5 uur, 2 uur). Dus je kunt beslissen om nog een paar dagen in de hoofdstad van Polen te vertoeven.

stedentrip Warschau
stedentrip Warschau