In dit vierde artikel over de Eiland-Beskiden presenteer ik een andere bergtop genaamd Kiczora (901m). Deze piek rijst uit boven de Poolse ieni-mieni dorpjes Półrzeczki en Wilczyce. Voor deze twee uur durende wandeling heb je goede bergschoenen nodig.

Je volgt de groene wandelroute vanuit Wilczyce. Wij hebben onze auto bij de bushalte laten staan. Op deze site kun je deze route en tevens andere wandelroutes bekijken. Stel het begin en einde van de tocht in zodat je de tijd en afstand kunt zien.

Wandelroute in de bergketen: Eiland-Beskiden

Kiczora is bebost (zie foto onder), dus op de top heb je helaas geen uitzicht, maar onderweg heb je een paar mooie plekken waar je een schilderachtige panorama kunt bewonderen. Vervolgens loop je een stukje verder dan de top naar een open plek.

De beboste piek Kiczora met een steen in het midden

Wij hebben deze tocht in bijna drie uur afgelegd en niet omdat wij het moeilijk vonden. Tijdens deze wandeling hebben we uitzonderlijk van de natuur in Polen genoten. Het was mooi en avontuurlijk. We hebben bijvoorbeeld onderweg bramen geplukt en gegeten. We hebben de vuursalamander (ook wel bekend als gevlekte landsalamander of goudsalamander) gezien. Het is mij gelukt om deze amfibie met zijn exceptionele kleuren op de foto vast te leggen, zie onder.

Natuur in Polen – vuursalamander

Op de terugweg hebben we zelfs een kudde van everzwijnen gezien. 12 à 15 stuks stak ons pad over. Heb je ervaring met wilde dieren fotograferen? Dan weet je vast wel hoe dat gaat. Voordat je het beseft wat er gaande is, je fototoestel pakt en klaar bent om een foto te nemen, dan zie je de laatste twee billetjes van de everzwijntjes in het bos verdwijnen. Zo gaat dat. Dus helaas, geen foto.

Uitzicht onderweg naar de piek Kiczora

Het mooiste punt van deze tocht is de open plek Folwarczna (Polana Folwarczna) gelegen op een hoogte van ongeveer 880m boven zeeniveau, waar je een pittoresk landschap kunt bewonderen. Op de foto onder zie je het uitzicht in de kleuren van de Poolse herfst. Vanaf daar zie je één van de hoogste bergtoppen in dit bergketen Luboń Wielki (1022m) en helemaal rechts zie je zelfs de beboste bergtop Kiczora die je het hebt beklommen.

Uitzicht vanuit de open plek

Zie mijn andere artikels over de wandelingen in de Eiland-Beskiden: Mogielica, Ostra (780m), Lyzka, Ćwiliń, Śnieżnica, Łopień, de berg in Limanowa, Krzystonów, Cichoń en Ostra (925m).