In heel Polen vind je veel kastelen, maar geen enkel kasteel combineert zo veel schoonheid met zo veel geschiedenis en een indrukwekkende ligging als het Książ Kasteel. Het Książ Kasteel, dat tot de Tweede Wereldoorlog op Duits grondgebied lag, wordt beschouwd als één van de mooiste kastelen in Polen.

De locatie van het kasteel is uniek en majestueus. Het is één van de grootste kastelen van Polen en ligt bovenop een rots boven de Pełcznica rivier. Plan een halve dag in op het kasteel te bezoeken. Je kunt dit kasteel van buiten en binnen bewonderen. Er ligt een heel landschapspark met verschillende extra bezienswaardigheden rondom het kasteel. Bezoek tevens de ondergrondse tunnels. Een ideale daguitstap dus.

Majestueus Kasteel Książ

Zamek Książ werd aan het einde van de 13e eeuw gebouwd. Het kasteel diende in de daaropvolgende eeuwen als thuisbasis voor verschillende Pruisische en Poolse families van adel.
Voor de Eerste Wereldoorlog woonde Prinses Daisy van Pless in het kasteel, haar volledige naam Mary-Theresa Olivia Cornwallis-West. Zij was een dochter van de Britse politicus kolonel William Cornwalis-West. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende Prinses Daisy als verpleegster bij het Rode Kruis. Zij was nauw bevriend met zowel de Duitse keizer als met de Engelse Koning George V. Haar broer, George, was getrouwd met de moeder van Winston Churchill. Vanwege deze familiebanden en sympathie voor Lady Daisy was de Britse premier een gast van Książ Castle minstens een paar keer.

In de Tweede Wereldoorlog kwam het kasteel in de handen van de Duitsers. Het kasteel zou deze keer als thuisbasis voor Hitler moeten dienen. Er werd een doolhof van ondergrondse tunnels gegraven onder het kasteel, die nog steeds te bezoeken is. Er bestaat een gerucht dat er een schat door de Duitsers in deze tunnels verstopt ligt. Met de opmars van het Rode Leger naar het westen kwam het kasteel in handen van de bolsjewieken. Het Rode Leger heeft het kasteel geplunderd maar de schat is echter nooit gevonden.

Het kasteel is een mooi object om te fotograferen

De verschillende stijlen en kleuren van het kasteel maken het een heel mooi object om te fotograferen. Tevens is er een uitzichtpunt om het kasteel vanuit de verte te bewonderen.

Het omringende landschapspark biedt een mogelijkheid om daar lekker te vertoeven. De kasteeltuinen zijn prachtig ingericht en verzorgd. Het Książ Kasteel heeft een hotel en restaurant. Er worden concerten, tentoonstellingen en festivals georganiseerd, waaronder het bekende Festival van Bloemen en Kunst en het Internationale Festival van Kamermuziek van Prinses Daisy.

De tuin bij het kasteel Książ
Prachtige rozen met standbeeld in het park

In de buurt van het kasteel kun je een paardenmanege bezichtigen. Het manege en de bijbehorende stallen werden op verzoek van Prins Hochberg in de 18e eeuw gebouw. In de 19e en 20e eeuw werden deze gebouwen gemoderniseerd zonder dat ze het traditionele karakter te verliezen. Het manege houdt zich voornamelijk bezig met het fokken van hengsten en merries. Er worden tevens paardrijlessen en nationale en internationale wedstrijden georganiseerd.

De karakteristieke gebouwen van het paardenmanege Książ

Het is zeker de moeite waard om daar een kijkje te nemen. De pittoreske locatie van het manege maakt het een unieke attractie voor de toeristen.

Het paarden manege heeft meer dan 100 paarden

Het kasteel is zeker de moeite waard om te bezoeken als je een rondruis in het zuiden van Polen plant. Kijk hier voor verschillende routes in het zuiden van Polen: route 1, route 2, route 3, route 4 of route 5.