In deze reeks van mijn blog artikelen schrijf ik over de verschillende wandelroutes in de veelzijdige Eiland-Beskiden. Een typisch kenmerk voor dit bergketen, dat en deel van de West-Beskiden is, zijn de ‘geïsoleerde’ bergtoppen, die net als eilanden boven de vroeger onderzeese vlakte uitsteken. Deze regio in Polen is onontdekt, vandaar mijn artikelen

De hoogste bergen in dit bergketen zijn: Mogielica 1170m, Ćwilin 1072m, Jasień 1052m, Modyń 1029m, Luboń Wielki 1022m, Krzystonów 1012m, Wielki Wierch 1007m, Śnieżnica 1007m, Szczebel 977m, Lubogoszcz 968m, Łopień 951m, Cichoń 925m, Ostra 928m, Jaworz 918m, Hala 913m, Sałasz Wschodni 909m, Lubomir 904m, Kiczora 901m.

Er zijn meerdere routes om de bergtop Cwilin, te bereiken. Wij hebben voor de blauwe route vanuit Gruszowiec gekozen.

Je parkeert je auto bij het eetcafé ‘Pod Cyckiem’, de vertaling is als volgt: ‘Onder de tiet’… 😂😃 … heel interessant. Ik kon niet vinden waar deze naam vandaan komt. Vanuit dit punt kun je verschillende wandelroutes volgen, ook naar Śnieżnica.
Vervolgens loop je ongeveer 100m op de provinciale weg (28) richting het oosten. Je neemt de eerste onverharde weg. En je ziet een geel oranje woonhuis op 200m afstand. De blauwe route loopt langs de achtertuin van dit huis.

Vanuit Gruszowiec volg je de blauwe route

Via de blauwe route moet je ongeveer 300m klimmen om de top te bereiken. En door deze klim worden al je beenspieren lekker warm! Het is een flinke klimpartij want de helling is heel stijl en er liggen veel stenen onderweg. Dus trek goede bergschoenen aan! En let goed op waar je loopt want de stenen kunnen door de weersomstandigheden glad zijn.

Onderweg naar de top Cwilica

Wij hebben er ongeveer 50 min over gedaan om het prachtige uitzicht op de berg te kunnen bewonderen. Het was het dus echt waard. Boven zie je een prachtige panorama van de Eiland-Beskiden. En op een heldere dag kun je zelfs in de zuidelijke richting de Tatra’s zien. Zie onder.

Het uitzicht op de berg

Het uitzicht in de westelijke richting is heel anders. Je kunt heel goed zien waarom dit bergketen Eiland-Beskiden heet. Naar verluidt was dat hier op deze berg dat de Poolse soldaat Kazimierz Sosnkowski deze bergen zo genoemd heeft.

Het uitzicht naar het westen vanuit de berg

Tijdens het seizoen kun je op de top van de berg in overvloed de bosbessen plukken. Wij waren in oktober en konden nog steeds van de zoete (of ietsje minder zoete) bosbessen genieten.

Een open plek op de top met veel bosbessen

Let ook goed op de terugweg. Zoals eerder genoemd het is een stijle wandelroute en de stenen kunnen glad zijn. Ik heb er een blauwe plek aan overgehouden.