In deze reeks van mijn blog artikelen presenteer ik de leukste wandelroutes in de Eiland-Beskiden. Een typisch kenmerk voor dit bergketen, dat deel van de West-Beskiden uitmaakt, is het aanzicht van ‘geïsoleerde’ bergtoppen, die net als eilanden boven de vroeger onderzeese vlakte uitsteken. Deze regio met zijn bijzondere landschap en wandelroutes is één van de meest onderschatte regio’s van Polen.

De hoogste bergen in dit bergketen zijn: Mogielica 1170m, Ćwilin 1072m, Jasień 1052m, Modyń 1029m, Luboń Wielki 1022m, Krzystonów 1012m, Wielki Wierch 1007m, Śnieżnica 1007m, Szczebel 977m, Lubogoszcz 968m, Łopień 951m, Cichoń 925m, Ostra 928m, Jaworz 918m, Hala 913m, Sałasz Wschodni 909m, Lubomir 904m, Kiczora 901m.
Het onderstaande deel I van deze reeks artikelen gaat over de top genaamd Łopień.

Wandeling

Je begint in de bergpas van Edward Rydz-Śmigły bij het monument voor de ontmoeting van de generaties. Hier vindt een katholieke viering elk jaar op 11 november plaats ter gelegenheid van de Onafhankelijkheid van Polen. Vanaf hier volg je de groene route.

Wandelen in de Eiland-Beskiden – onderweg naar de top Łopień

Deze korte klim van slechts een uur kan een mooie opwarming zijn voor het nieuwe toeristenseizoen. De route is ook niet moeilijk, het kan worden aanbevolen voor een gezinsuitje, zelfs met kleine kinderen. Je wandelt deze groene route vanaf de 700m naar de 951m hoogte. Op de top ben je op een uitgestrekt weiland waar we nog in juli van de bosbessen konden genieten.

Wandelen in de Eiland-Beskiden – onderweg naar de bergtop Łopień

Als je op dat mooie weiland staat op de top van de berg, zie je alleen maar bomen. Om van een panorama te kunnen genieten moet je een padje tussen de bomen vinden dat naar een uitzichtpunt leidt.

Eenmaal van het uitzicht genoten? Dan kun je twee dingen doen. Of je gaat dezelfde weg naar beneden of je volgt een route naar twee andere ‘dichtstbijzijnde’ bergtoppen Łopień Środkowy 855m en Łopień Wschodni 805m. Maat let op de route wordt dan aanzienlijk langer! Op deze site kun je andere routes vanuit of naar Łopień vinden.

Op de volgende linkjes vind je de beschrijving van andere routes in de Eiland-Beskiden: Mogielica, Ostra (780m), Jaworz, Lyzka, Kiczora, Ćwiliń, de berg in Limanowa, Krzystonów, Cichoń en Ostra (925m).