Een karakteristiek symbool van het stadje Limanowa is het Millennium Kruis, neergezet ter nagedachtenis aan 2000 jaar van het Christendom. Het is zichtbaar vanuit heel Limanowa en nog verder. ’s Nachts wordt het kruis verlicht. Op de sokkel onder het kruis bevindt zich een balustrade waar je van een prachtig uitzicht kunt genieten. Er staan bankjes waar je kunt zitten, op het gras kun je bijvoorbeeld picknicken.

Je laat je auto staan op een parkeerplaats, daartegenover zie je een achenebbisj gebouw. In het begin van de gele route is de weg geplaveid. Daarna ga je het bos in op een onverharde weg. Langs deze weg zie je aan je linker zijde vijftien staties van de kruisweg. De klim is steil, maar niet heel moeilijk. De berg is 716m en binnen 45min ziet je op de top.

Millennium Kruis in Limanowa

Het idee om een Millennium Kruis te plaatsen is in 1995 ontstaan. Het ontwerp is door de architect Leszek Pilawski gemaakt. Op 3 oktober 1998 werd de eerste steen tijdens een plechtige ceremonie gelegd. In mei 1999 plaatste het Poolse bedrijf Mostostal de metalen structuur van het kruis en in juni en juli werden de laatste werkzaamheden uitgevoerd.

Johannes Paulus II heeft het kruis tijdens zijn pelgrimstocht naar Stary Sącz gezegend. Op 16 juni bezocht de paus het stadje Limanowa.

Het kruis in Limanowa is de grootste dergelijke constructie in Polen. Met een hoogte van 37 meter is het twee keer zo hoog als het kruis van 15 meter op de berg Giewont in Zakopane. Hij is 13 meter breed.

Op de top heb je een uitzicht over Limanowa, tevens over verschillende bergketens Eiland-Beskiden en afhankelijk van de weersomstandigheden over Pieniny en zelfs over Tatra.

Uitzicht vanaf de berg

De exacte route vind je op deze link.

De vorige artikelen gaan over andere mooie wandelingen in deze regio: Mogielica, Ostra (780m), Jaworz, Lyzka, Modyn, Kiczora, Ćwiliń, Łopień, Snieznica, Cichoń en Ostra (925m).