Mogielica is de hoogste berg in de Eiland-Beskiden, gelegen nabij het dorp Chyrzówki. Je begint je wandeling in de bergpas van Edward Rydz-Śmigły bij het monument voor de ontmoeting van de generaties. Hier vindt een katholieke viering elk jaar op 11 november plaats ter gelegenheid van de Onafhankelijkheid van Polen. Hier kun je je auto parkeren. Vanaf dit punt kun je twee routes volgen: naar Łopień en naar Mogielica.

Wandeling

Vanaf de parkeerplaats volg je de groene route richting de hoogste berg van de Eiland-Beskiden. Let op: richting de berg Łopień begin je achter het monument. Om Mogielica te beklimmen moet je de weg oversteken en om hoog richting het bos lopen. Volgens de routeplanner is de afstand naar de top langer dan 3,5km. Zie onder een screen shot van onze app.

De kaart met de wandelroute op je telefoon

Je loopt of de groene route heen en dezelfde weg terug of eerste de groene route, dan gele en dan rode. Het laatste stukje van de rode route loop je dan op de verkeersweg. Wij hebben voor de eerste optie gekozen.

Volg de groene route aan de overkant van het monument

Ondanks de kleur van de wandelroute is het een pittige wandeling. Onderweg laat je niet afleiden door een bord: ‘Nog een klein stukje’ (‘Jeszcze tylko kawałek‘). Vanaf dat punt is het niet nog maar een klein stukje.

‘Nog een klein stukje’-bord onderweg naar Mogielica

Jouw motivatie om de top van Mogielica te beklimmen is de houten uitkijktoren. Of eigenlijk het uitzicht dat voorbehouden is voor degenen die de toren durven te beklimmen. Het bouwwerk van ongeveer 20 meter hoog bestaat uit vier bouwlagen. De trappen zijn behoorlijk steil en er geldt eenrichtingsverkeer, de voorrang hebben mensen die naar beneden gaan. Voordat je de toren betreedt, zul je een aanplakbiljet met rode letters vinden waarop het vermeld staat dat het beklimmen van de toren ter strengste verboden is en dat het object gemonitord wordt. Je kunt nergens een cameraatje vinden 🙃

Uitzicht

Ik weet niet wat je van de klim in de toren gaat vinden als je hoogtevrees hebt. Ik kan je een ding beloven. Het uitzicht is adembenemend. Vanuit de toren zie je veel bergtoppen van de volgende bergketens: de Eiland-Beskiden, Gorce, Pieniny, Silzesische Beskiden en Tatras.

Geniet ervan.

Voor andere wandelroutes in deze region kun je op één van de volgende linkjes klikken: Ostra (780m), Kiczora, Ćwiliń, Śnieżnica, Łopień, de berg in Limanowa, Krzystonów, Cichoń en Ostra (925m).