In dit artikel over de Eiland-Beskiden presenteer ik de volgende bergtop genaamd Łyżka (908m). Aan de oostkant van deze bergtop hebben de archeologen onlangs ruïnes van een kasteel gevonden. Inwoners van het dorp Przyszowa, dat zich aan de voeten van deze berg bevindt, vertellen een legende over deze plek. De naam van de berg Łyżka betekent lepel in het Pools.

Waar komt deze naam vandaan?

Volgens de historische bronnen stond een kasteel op deze berg dat door een ridderlijke Poolse familie bewoond werd. Onlangs werden de ruïnes van dit kasteel door de archeologen gevonden en zouden uit de 9e of 10e eeuw dateren. In het dorp Przyszowa wordt een legende verteld dat de groothertogin-gemalin Kinga van Polen haar toevlucht zocht in het kasteel. Ze moest zich voor de Tataren verstoppen. Tijdens haar vlucht verloor ze een gouden lepel. Naar verluidt heeft ze hier ook haar kostbare juwelen verstopt die ze bij zich had. Ik heb geen juwelen gevonden maar wel een lepel (zie foto onder). In ieder geval is het mysterie van de naam van de berg opgelost 😊

Wandeling naar Łyżka – een berg met een verhaal

Wandeling

De wandeling naar de top is niet moeilijk ook al volg je de zwarte route vanuit het dorp Przyszowa. Langs deze route wordt de kruisweg elk jaar door de dorpelingen bewandeld. Onlangs is de kruisweg versierd met mooi kunstwerk gemaakt door de lokale artiesten. De bergtop is bebost dus wil je mooie panorama bewonderen dan kun je beter de tweede optie nemen. De andere weg leidt vanuit het dorp Łukowica via twee verschillende bergtoppen. Dan volg je de groene route.

Wandeling naar Łyżka in de sneeuw

Zie mijn andere artikels over de wandelingen in de Eiland-Beskiden: Mogielica, Ostra (780m), Kiczora, Ćwiliń, Śnieżnica, Łopień, de berg in Limanowa, Krzystonów, Cichoń en Ostra (925m).