In deze reeks van mijn blog artikelen schrijf ik over de verschillende wandelroutes in de prachtige maar toch onbekende Eiland-Beskiden. Een typisch kenmerk voor dit bergketen zijn de ‘geïsoleerde’ bergtoppen, die net als eilanden boven de vroeger onderzeese vlakte uitsteken. In dit artikel presenteer ik drie bergtoppen die we in twee verschillende nieuwjaarswandelingen hebben gedaan: Krzystonów (1012m), Cichoń (926m) en Ostra (925m).

Onze eerste wandeling in het Nieuwe Jaar was de berg genaamd Krzysztonów, één van de hoogste bergen van de Eiland-Beskiden. De wandeling begon een beetje ongewoon, het leek alsof we langs iemand zijn possessie wandelden of zelfs in iemand zijn tuin stonden. We liepen toch een stukje door totdat we ons eindelijk in een schitterend stukje bos bevonden. Het was mysterieus en afgelegen. Je komt niet veel toeristen in deze regio.

Daarom heb je meer kans om wilde dieren te zien. We zagen drie herten. Maar helaas is het net zo gegaan als tijdens de wandeling in oktober naar Kiczora toen we een kudde van wilde zijnen zagen. Voordat je het beseft da je je fototoestel moet pakken en jezelf klaar maakt om foto’s te maken, zijn deze prachtige dieren al weer weg en verdwijnen ze in het bos. Zo gaat dat. Dus helaas, geen bewijs.

Tijdens de wandeling in de Eiland-Beskiden

Als je een prachtig uitzicht wilt bewonderen, moet je goed tussen de bomen kijken. Of net even aan de rand van het bos stappen. Je kunt zelfs de Tatras zien (zie foto’s boven).

Op deze link kun je de wandelroute vinden. Het is geen lange wandeling, niet moeilijk en perfect om het met je kinderen te doen.

Wat ook nog leuk is tijdens deze wandeling is een pauze maken op een kampeerplaats. Het plekje is niet alleen bedoeld voor de backpakkers, maar ook voor wandelaars die daar ook een vuurtje kunnen maken en een lekker stukje Poolse worst opbakken.

Een kampeerplekje voor de backpakkers en wandelaars

Tijdens onze tweede wandeling in het Nieuwe Jaar hebben we twee bergen beklommen: Cichoń en Ostra. De naam Ostra ken je misschien al van onze vorige wandeling in de sneeuw. Maar het is niet dezelfde berg. De namen zijn precies hetzelfde maar de hoogtes verschillen.

De twee bergen, Cichoń (926m) en Ostra (925m), hebben ongeveer dezelfde hoogtes, maar je moet toch echt wel twee bergen beklimmen. De eerste is redelijk makkelijk te doen, ook met de kinderen. Dus je kunt kiezen om hier de wandeling te stoppen (hier de link naar deze wandelroute), of je gaat door naar de tweede berg. De klim naar Ostra is kort maar behoorlijk steil (hier de link naar deze wandelroute).

Onze tweede wandeling in het Nieuwe Jaar

Tijdens deze wandeling hadden we nog beter uitzicht op de Tatras. Ongetwijfeld gaan we deze route nog een keer in de zomer doen als het helemaal helder is zodat we de Tatras nog beter kunnen zien.

De vorige artikelen gaan over andere mooie wandelingen in deze regio: Mogielica, Ostra (780m), Jaworz, Lyzka, Kiczora, Ćwiliń, Łopień, de berg in Limanowa, Snieznica, Cichoń en Ostra (925m).