De zomer loopt bijna ten einde. Bij ons in het dorp was het vorige week al geoogst. Niettemin zie je in de weilanden en bossen prachtige zomerse bloemen. Ik geniet er volop van. Nu het augustus is, zijn veel planten inmiddels uitgebloeid. Maar er staat alweer een nieuwe lading bloei klaar om de latere bijtjes van nectar te voorzien. En wat kwam ik deze keer tegen?

Echte guldenroede – Nawłoć pospolita

De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en sterk in aantal afgenomen. Hier in Polen ben ik deze plant overal tegengekomen, in heb bos, in het weiland en zelfs in een park in Krakau.

Echte guldenroede kan tot 1m hoog worden

De plant heeft pluimvormige trossen van de tot 1 m hoge planten hebben kleine zijtakjes waarop de kleine gele bloemetjes groeien.

Stengelloze zilverdistel – Dziewięćsił bezłodygowy

De plant komt voor in hoog- en middelgebergten en is een typische weiplant vooral in de bergweides. De plant vormt een rozet van groene bladeren die diep ingesneden en stekelig getand zijn. De bijna stengelloze bloem bestaat uit kleine zilverwitte schutbladeren.

De Stengelloze zilverdistel bloeit van juli tot september

Zachte hennepnetel – Poziewnik miękkowłosy

Deze opvallende zomerbloeier komt van nature voor in Oost- en Midden-Europa, maar in Nederland staat de plant op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen.

De plant bloeit van augustus tot de herfst met paarse schattige bloemetjes

De plant wordt in volksgeneeskunde gebruikt. In Polen is de thee van de Zachte hennepnetel heel populair.

Klein springzaad – Niecierpek drobnokwiatowy

Deze plant bloeit van juni tot oktober en je komt hem tegen op vochtige en beschaduwde plaatsen in bossen en parken.

Klein springzaad komt in heel Polen voor

De plant heeft brede, lancetvormige groene bladeren die uit de dikke stengels groeien. De kleine bleekgele bloemetjes zijn erg klein en ze hebben geen sierwaarde. Ook al vind ik ze super schattig.

Heggezwartkoren – Pszeniec gajowy

In Polen komt deze plant in de lagere berggebieden voor. Het is een halfparasiet, die zuignappen gebruikt om water en minerale zouten uit andere planten te halen.

Heggezwartkoren – absoluut mijn favoriet

Het is een zeer pittoreske plant. De paars gele kleuren passen heel goed bij de groene kleur en zijn altijd een lust voor het oog. Misschien zullen veel mensen verrast zijn, maar deze expressieve kleuren horen maar gedeeltelijk bij de bloemen. De bloemen zijn namelijk geel of goudoranje, met een karakteristieke kelk die tot 2 cm lang kan zijn. De kroon in het bovenste deel van de stengel is paars waardoor een kleurrijke combinatie ontstaat.

Moerasandoorn – Czyściec błotny

Deze fraaie, wilde plant kan zelfs tot 1m hoog worden en bloeit in zomer tot vroege herfst met helder lilaroze bloemtrosjes met sierlijk getekende lipbloempjes.

Moerasandoorn staat mooi in de tuin bij een natuurlijke vijver

De bloemen van deze plant worden druk bevlogen door allerlei insecten waaronder de andoornbei.

Kluwenklokje – Dzwonek skupiony

Het kluwenklokje staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als zeer zeldzaam en sterk afgenomen. Deze plant is in Nederland wettelijk beschermd door de Wet Natuurbescherming. In Polen kun je de plant of de zaadjes van deze plant in de tuincentra kopen.

De bloemen van het kluwenklokje zijn trechter- tot klokvormig en helderblauw of paarsblauw van kleur.

Hertsmunt – Mięta długolistna

De hertsmunt heeft een sterke aromatische geur die niet alleen bijen maar ook andere insecten aantrekt. Het wordt gebruikt in de volksgeneeskunde, vooral bij problemen met d spijsvertering. Het is ook een uitstekende honingplant die de smaak van de honing verrijkt.

De pluizige bloemen van de hertsmunt

Boerenwormkruid – Wrotycz pospolity

Vroeger werd de plant gebruikt als middel tegen wormen bij mensen en vee, vandaar de Nederlandse naam. Deze plant is nog steeds een zeer nuttige plant in de volksgeneeskunde, vooral bekend van de goede werking op de darmfunctie. Maar let wel op: een te hoge dosis kan schadelijk of zelfs dodelijk zijn.

De bloemkleur is geel en de bloeitijd is van juli tot en met september

Deze bloemhoofdjes bestaan uit gele, buisvormige bloempjes.

Wollige geranium – Geranium włochaty

Wollige geranium is een meerjarige, kruidachtige plant, die van nature op het noordelijk halfrond voorkomt, vooral in China, Japan, Rusland en Noord-Amerika. In onze weilanden ben ik deze bloem tegengekomen.

De fraaie paarse bloemen van Wollige geranium

Gewone rolklaver – Komonica zwyczajna

De plant bloeit met tot circa zeven gele tot oranje schattige bloemetjes. De bloeiperiode loopt van mei tot september met een hoogtepunt in juni. Nu augustus zie ik ze nog steeds overal in de weilanden.

De bloemen zijn tot circa 5-bloemige hoofdjes verenigd

Zomerfijnstraal – Przymiotno gałęziste

Wat een fijne naam voor zo’n fraaie plant! De straalbloemen zijn wit met gele hoofdjes in het midden. Oorspronkelijk komt deze plant vanuit Noord-Amerika. Inmiddels heeft hij ook in Europa zijn plekje gevonden.

De bloeitijd valt in de zomermaanden

Dauwnetel – Poziewnik pstry

De volksgeneeskunde maakt al lang gebruik van het geneeskrachtige potentieel van deze plant. Het bevat veel silica, nog meer dan heermoes. Vanwege het hoge gehalte van silica wordt de dauwnetel vooral aanbevolen om huid, nagels of haren te verbeteren en te versterken, of zelfs als medicijn tegen bloedend tandvlees.

De dauwnetel – een lust voor het oog en nuttig in de volksgeneeskunde

Lees mijn andere berichten over dit onderwerp:

Wij ontdekken de natuur

Er is zo veel te ontdekken

Wat bloeit er in mei?

Nog meer bloemen