In dit blog wil ik twee uitzichtpunten beschrijven. Een uitzichtpunt, dat ik in de winter en in de zomer bezocht heb, bevindt zich in de Sandezer Beskiden en het andere uitzichtpunt is een houten toren en ligt in de Eiland-Beskiden.

Het eerste uitzichtpunt dat ik ga beschrijven, heet ‘Platforma Widokowa Ślimak‘. ‘Ślimak’ betekent in het Pools slak. De naam wijst erop dat het uitzichtplatform op een schelp van een slak lijkt (zie foto onder). Dit uitzichtpunt heb ik in januari en in augustus bezocht. Beiden keren dat ik er was, waaide het heel hard. Naast het uitzicht bevindt zich een parkeerplaats, je hoeft maar 600m te lopen.

Lekker vertoeven bij het uitzichtpunt

Je kunt daar lekker zitten en het uitzicht bewonderen, picknicken of zelfs barbecueën. Neem de Poolse worst en je eigen stokken mee. Vergeet een aansteker en aanmaakblokjes niet en je avontuur in een vrije omgeving kan beginnen! In de winter zul je daar niet uitgebreid kunnen blijven zitten vanwege de kou en de wind. Maar je kunt evengoed van het beeldschone winterse landschap genieten.

Bij het uitzichtpunt kun je barbecueën.
Het winterse landschap bij het uitzichtpunt

Vanaf hier konden we ook de eerder bezochte ruïnes van een kasteel in Rytro zien. Dit bergketen heet de Sandezer Beskiden en bevindt zich op 30 mijn rijden bij ons vandaan.

Het uitzicht op het kasteel in Rytro

Het tweede uitzichtpunt dat ik aan jullie wil presenteren, is een houten toren die onderweg naar de berg Jaworz staat. Durf jij die te beklimmen?

Een houten toren bij de berg Jaworz (921m) in de Eiland-Beskiden

Ik heb mijn auto langs de weg geparkeerd. De route is kort en makkelijk. Onderweg zie je onder andere een pittoresk kerkje met een aantal bankjes buiten. Daar worden de katholieke missen in de zomer gehouden. Je ziet tevens een aantal boerderijen. De landbouwgrond beslaat bijna de hele berg Jaworz, met alleen de top die bebost is. Halverwege naar de top staat de uitkijktoren die 20m hoog is. Bij mooi weer heb je een prachtig uitzicht op het Rożnowmeer, Nowy Sącz, de Lagere Beskiden en Sandezer Beskiden, zelfs Pieniny en de Tatra’s. Naast de toren is er een camping, een overdekte barbecue, die ideale omstandigheden biedt voor een familiekamp in deze schilderachtige omgeving.

Het uitzicht vanuit de roten

Een picknickbankje bij de toren. Daar zorgen de Poolse autoriteiten altijd goed voor. Hoe leuk is dat?!

Picknicken bij een uitzichtpunt

Deze wandeling was gewoon puur genieten.

Op de volgende linkjes vind je de beschrijving van andere routes in de Eiland-Beskiden: Mogielica, Ostra (780m), Snieznica, Lyzka, Kiczora, Ćwiliń, Łopień, de berg in Limanowa, Krzystonów, Cichoń en Ostra (925m).