Indian Summer‘ in het Engels, ‘Złota polska jesień‘ of ‘Babie lato‘ in het Pools, ‘Brittsommar‘ in het Zweeds, ‘Altweibersommer‘ of ‘Spätsommer‘ in het Duits… verschillende talen en verschillende benoemingen voor hetzelfde verschijnsel. Maar waar komt de vorming van de ‘Indian summer‘ in Midden- en Oost-Europa (inclusief Polen) vandaan?

Dit fenomeen noemen we in Polen de Poolse gouden herfst – ‘Złota polska jesień‘. Dat is een periode waarin het voor de tijd van het jaar eigenlijk erg warm is, na een periode waarin het juist koud en herfstachtig was. De zon schijnt volop. De lucht is blauw. Tegelijkertijd verkleuren de blaadjes aan de bomen. Zij krijgen verschillende kleuren: geel, bruin, rood, oranje, licht groen, licht bruin. Gewoon lekker weertje wanneer je het helemaal niet verwacht. Meteorologisch is het ook goed te verklaren, dit weer is te danken aan het hogedrukgebied.

Met die weer voel je je meestal aangemoedigd om een mooie wandeling te maken in de bergen of in het bos om bijvoorbeeld paddestoelen te plukken. In veel Poolse steden heb je ook mooie grote parken waar je heerlijk kunt ontspannen en van het mooie herfstweer genieten.

Vergeet je fototoestel niet om wat schitterende foto’s van mistige ochtenden of zonnige middagmomenten te maken.

Poolse herfst