Er valt zoveel te ontdekken in de natuur. Als je echt goed kijkt, is er heel veel te zien. En elke dag zie je meer. Ik heb weer veel tofs in de natuur gezien, gewoon rondom het huis.

Paardenbloem – mniszek lekarski (of dmuchawiec)

Paardenbloemen zijn in het voorjaar goed te zien in hooilanden. De gele hoofdjes staan alleen bij zonnig weer open. Deze pionierplant heeft een penwortel die 2m diep kan steken! De bladen kunnen als salade gegeten worden en de plant wordt ook als geneeskruid gebruikt. De vruchtjes vormen een pluisbol en worden door de wind verspreid.

Paardenbloemen in een weiland – prachtig om te zien

Kale jonker – ostrożeń błotny

De kale jonker is één van de meest opvallende distels. Hij groeit op natte bodems en bloeit in mei. De massale bloei  moet er nog komen, dat valt dan in de periode juni tot september. De naam kaal heeft deze plant te danken aan de wat dunnere stengel zonder bladeren.

Kale jonker begint in mei te bloeien

Korenbloem – chaber bławatek

Mijn favoriete bloem in de weilanden korenbloem vanwege die prachtige kleur blauw. Deze bloem houdt van open akkervelden en doet het daarom goed op standplaatsen die vol in de zon liggen. Korenbloem kom je jammergenoeg niet meer zo vaak tegen. Hij is namelijk door de verbeterde schoning van zaaigoed en door het gebruik van herbiciden sterk achteruitgegaan. Vroeger werd hij ook medicinaal gebruikt. De bloemen leveren veel honing.

Korenbloem valt op in de akkervelden vanwege zijn kleur

Rode klaver – koniczyna łąkowa

Wie kent hem niet? Deze bloem bestaat ook in de kleur wit. Rode klaver behoort tot de familie van de vlinderbloemigen en vormt hoogwaardig, eiwitrijk veevoer. De bloemen van Rode klaver zijn, wat mij betreft 😁, roze of zelfs paars.

Rode klaver – wie kent hem niet?

Scutellaria baicalensis of Baical scullcap – tarczyca bajkalska of chińska jarmułka

De Nederlandse naam van deze bloem kon ik niet vinden. Deze plant wordt al duizenden jaren in China, Rusland en Mongolië voor de behandeling van luchtweginfecties, hooikoorts en koorts en veel meer.

Baical scullcap of Chinese scullcap is een beroemd kruid uit de tuin van de Chinese geneeskrachtige planten

Genista stenopetala – janowiec

De Nederlandse naam van deze bloem kon ik niet vinden. Het is een soort in de familie van vlinderbloemigen, afkomstig uit de Canarische Eilanden, op La Palma en Tenerife.

Zonnige en vrolijke kleur van Genista stenopetala

Echte koekoeksbloem – firletka poszarpana

De plant komt in heel Europa voor, van Noorwegen tot in de Kaukasus. De bloemen worden door dagvlinders bestoven. De naam gaat terug op het bijgeloof van de shuimvlokken die vaak op de plant te zien zijn. Het zou de speeksel van de koekoek zijn. In feite gaat het om een met luchtbellen vermengde uitscheiding van de larven van schuimcicaden die zich zo tegen roofvijanden beschermen. De bloemen zien er rabberig uit.

De bloemen van de Echte koekoeksbloem zien er rabberig uit

Zie mijn andere ontdekkingen in de bossen en weilanden: