De ligging van deze stad tussen de prachtige Beskiden en de helende eigenschappen van de plaatselijke waterbronnen trokken al decennialang veel toeristen naar Krynica-Zdrój. Tegenwoordig is dit bergstadje een bekende bestemming onder de Poolse toeristen. In dit blog presenteer ik deze plaats aan jullie, de Nederlandse lezers. Lees mijn blog om te ontdekken welke attracties Krynica-Zdrój te bieden heeft en waarom deze stad ‘de parel in de Beskiden’ genoemd wordt.

Geschiedenis van de stad

Krynica (onder de naam Krzenycze) bestond al vóór 1547. De ontwikkeling van de stad bereikte zijn hoogtepunt in de 17e eeuw nadat de genezende waarden van de waterbronnen ontdekt werden. Het begin van deze Poolse spa was ‘Mały Domek‘ (vertaling ‘Klein Huisje’), gebouwd in 1794, dat vanaf 1804 de eerste badplaats huisvestte. In 1807 werd Krynica officieel een kuuroord genoemd en kort daarna begon de eerste arts zijn praktijk in deze stad. Het ‘gouden eeuw’ voor deze stad begon in 1856 door Józef Dietl – een professor van de Jagiellonische Universiteit die als de vader van de Poolse balneologie wordt beschouwd. Sinds 1858 werden hier modderbaden gebruikt en dankzij het werk van van de professor werd de groei van de stad voortgezet.

In de volgende periode werden er meer spa-faciliteiten gebouwd en aan het einde van de 19e eeuw was Krynica een modieuze en elitaire plek waar veel beroemde Polen verbleven en elkaar ontmoetten, waaronder de Poolse schilders Jan Matejko en Artur Grottger of de schrijver en de Nobelprijs winnende auteur voor zijn boek ‘Quo VadisHenryk Sienkiewicz. In het interbellum verbleven hier nog meer befaamde personen uit de Poolse cultuurkringen, zoals de actrice Helena Modrzejewska, de schrijver en de Nobelprijs winnende auteur voor zijn boek ‘The PeasantsWładysław Reymont of de auteur van kinderboeken Julian Tuwim.

Na de Eerste Wereldoorlog werd het kuuroord overgenomen door de Poolse autoriteiten. Er werden veel nieuwe faciliteiten aangelegd, zoals een kabelbaan, winterstadion of een rodelbaan. In deze periode is Krynica een wintersportcentrum geworden. In 1931 werden de Wereldkampioenschappen ijshockey en in 1935 de Europese Kampioenschappen rodelen gehouden. In 1919 kwamen 10.000 mensen naar Krynica voor vakantie of voor een behandeling. In 1938 steeg dit aantal tot 40.000.

Door de uitbrak van De Tweede Wereldoorlog is de ontwikkeling van het kuuroord tegengehouden. Het resort werdt uitgebreid met nieuwe sanatoria en medische faciliteiten. Helaas ging de uitbreiding van de voorzieningen in de stad niet gepaard met de ontwikkeling van de architectuur. Er ontstonden toen veel hotels of andere gebouwen in een communistische bouwtrant.

Krynica vandaag

Sinds de val van het communisme in 1989 is er veel veranderd. De burgers zorgen voor de uitstraling van deze toeristische plaats. En dat zie je aan de prachtige en verzorgde gebouwen in de regionale stijl.

Hotel in Krynica-Zdrój gebouwd in regionale stijl

Er wordt goed gezorgd niet alleen voor hotels of sanatoria, maar ook voor een prachtig boulevard met gezellige winkeltjes en het park met fonteinen waar je heerlijk kan wandelen, ijstje eten of in de schaduw van de bomen vertoeven.

Park in Krynica-Zdrój

Sinds 2019 biedt de stad een nieuwe toeristische attractie aan, namelijk een uitzichttoren met een wandelroute van maar liefst 1030m en helemaal van hout gebouwd. Bovenaan heb je een prachtig uitzicht in vier richtingen.

Uitzicht toren in Krynica
Uitzicht vanuit de toren

Je kunt op twee manieren naar boven met een kabelbaan of lopend. Het is geen slopende klim naar boven dus je kunt het zelfs met kleine kinderen proberen. Met een kabelbaan is het natuurlijk nog leuker. Wat ook mogelijk is, is een ticket naar boven of naar beneden voor de kabelbaan te kopen.

Kabelbaan naar de uitzicht toren

Andere toeristische attracties in deze stad zijn: ski liften, die niet alleen in de winter geopend zijn maar ook in de zomer voor de liefhebbers van prachtige panorama’s en voor de mtb-fans, zoals de kabelbaan naar Joworzyna Krynica, rodelbaan of klim parcours in de bomen.