Oost-Polen is onbekend. Wel dichterbij dan dat je denkt. Vanuit Warschau bereik je binnen 2-3 uur met de auto de leukste plekken in deze regio van Polen. De onderstaande reis is een voorstel een rondreis van 10 dagen.

Deze rondreis route in het oosten van Polen kan als volgt zijn:
Warschau en omgeving (5 dagen) – Kazimierz Dolny (2 dagen) – Zamość (2 dagen)

10 daagse rondreis Oost-Polen

Tip: het beste is om naar Warschau te vliegen. Daarvandaan je rondreis met een huurauto vervolgen. Ze ben je ook meer flexibel om de omgeving van Warschau goed te bezichtigen.

Voor deze trip heb ik dus 5 dagen in Warschau en in de omgeving ingepland. Het is echter niet genoeg om alles te bekijken. In mijn eerdere blogs heb ik veel informatie gegeven over de hoofdstad van Polen. Lees en kies wat jou het leukste of interessantste lijkt.

Wat kun je in Kazimierz Dolny doen en bezichtigen? Hieronder een paar tips:

  • Het 13eeuws kasteel. Het bestaat uit twee delen: ‘boven’ kasteel, dat eigenlijk een toren is en een ‘beneden’ kasteel. Met hetzelfde ticket kun je beide gebouwen bezoeken. Het uitzicht op de Wisła rivier en op Kazimierz Dolny is prachtig!
  • De herenhuizen op de centrale markt. In bijzonder de herenhuizen van gebroeders Przybył zijn rond 1615 gebouwd in de Renaissance stijl. Uitgerust in een rijke reliëf decoratie. Krzysztof en Mikołaj Przybył waren een vermogende familie van Poolse handelaren.
  • St. Johannes de Deper en St. Bartolomeüs Parochiekerk is de oudste kerk in dit stadje. De eerste vermelding over de parochie komt uit 1325 en de toenmalige kerk gebouwd van kalksteen was veel kleiner dan de huidige. Binnenin vind je een imposante orgel van 1620.
  • De volgende attractie is de Driekruisenberg… waarvandaan de naam? Er staan drie kruisen op deze berg geplaatst in 1708 om de slachtoffers van de pest in deze regio te herdenken. De inscripties op de kruisen dateren uit 1930.
  • Op 30 min loopafstand van het centrum bevindt zich een kloof, die in het Pools ‘Wąwóz Korzeniowy Dół‘ wordt genoemd, wat ‘kloof onder de wortels‘ betekent. Kijk hieronder naar de foto, dan begrijp je waar de naam vandaan komt. Deze kloof is ongeveer 1 km lang en maakt een deel van meerdere kloven in deze regio. Dit is een leuke een ontspannende wandeling.
  • Met de veerboot kun je naar de andere kant van de rivier varen om een kasteel in Janowiec te bekijken.
Kazimierz Dolny in Polen – wandeling door een kloof

Wat kun je in Zamość doen en bezichtigen? Hieronder een paar tips:

De stad is in 1580 gesticht door Jan Zamoyski die een perfecte stad wilde laten bouwen. Voor deze job heeft hij een Italiaanse architect Bernardo Morando ingehuurd. Deze architect heeft de stad in een vijfhoekige fortificatie ontworpen (denk hier aan de Nederlandse stad Naarden).

  • De Oude Stad in Zamość bevindt zich op de UNESCO werelderfgoedlijst. De Oude Stad heeft een aantal gebouwen die een Italiaanse en Middel-Europese stijl en tradities op een prachtige manier combineren. De Oude Stad zit vol met cafeetje en restaurantjes. Overal kun je lekker eten.
  • Het Stadhuis – dit hoofdgebouw in de Oude Stad is in Barok stijl gebouwd. Op de 52m hoge toren bevindt zich een klok. In de zomer wordt een trompet bespeeld in drie richtingen het westen, oosten en noorden. Volgens de legende heeft de oprichter van deze stad verboden om richting het zuiden te spelen, dus richting Krakau.
  • Het fort – de fortificatie in Zamość was een belangrijk onderdeel van de stad. Een paar jaar geleden is het volledig gerenoveerd. Tegenwoordig vind je hier kleine winkeltjes. Je kunt ook een ticket in een kiosk kopen om naar boven te gaan.

P.S. Tijdens deze reis kun je beslissen om in Lublin te stoppen. Je komt er toch langs.