De ruïnes van het kasteel in Rytro bevinden zich op een steile heuvel op 463m hoogte. Vanuit Krakau is het ongeveer 2 uur rijden richting het zuiden. Een paar jaar geleden verkeerde het kasteel in een desastreuze staat en raakte het meer en meer in verval. Onlangs werd het kasteel gerestaureerd, wat bijgedragen heeft aan de toegenomen belangstelling van de voornamelijk Poolse toeristen.

Op een bewolkte dag kwamen we bij het kasteel aan. Desondanks was het uitzicht prachtig. Wat ons nog meer opviel is de grote bebossing in de region en rondom het kasteel.

Een korte geschiedenis van het kasteel en de regionale legendes

Het kasteel in Rytro ligt op een heuvel met een prachtig uitzicht op de Beskid Sądecki. Het werd gebouwd aan het begin van de 14e eeuw waarschijnlijk tijdens het bewind van de koning Wladislaus de Korte. Het is niet bekend wie het kasteel gebouwd heeft. Er wordt zelfs de naam van de Tsjechische koning Wenceslaus II van Bohemen genoemd, maar niks is zeker.

De toren van kasteel met de Poolse vlag

In het verleden werd het kasteel in Rytro door veel prominente gasten bezocht. Onder andere de koning Casimir de Grote, het koninklijk paar Jadwiga en Władysław Jagiełło (Wladislaus II Jagiello) en Casimir IV van Polen. Vanaf 1657 raakte het kasteel in verval na de invasie van Jerzy Rakoczy, de prins van Transsylvanië. Hij was een bondgenoot van de Zweedse koning tijdens de Zweedse Zondvloed.

De ruïnes van het kasteel in Rytro

Onder het kasteel ligt een waardevolle schat verborgen. Deze wordt echter door een hond in de vorm van een haan bewaakt.

Een andere, heel interessante legende betreft een ongeval dat in de plaatselijke steengroeve plaatsvond. Tijdens de werkzaamheden stortten de rotsen in en één van de arbeiders raakte bedolven onder de stenen. Toen de anderen het geschreeuw van de onfortuinlijke arbeider hoorden, haastten ze zich om hem te helpen. Het lichaam van de mijnwerker werd echter nooit gevonden. Vanwege het instortingsgevaar verbood de heer van het kasteel van Rytro een verdere exploitatie van de steengroeve, die al snel begroeid raakte. Het lijden van de jammerende mijnwerker was echter nog steeds in het dorp te horen. Het gejammer van de mijnwerker zal voorgoed voorbij zijn als er een kostbaar metaal of steen in de steengroeve gevonden wordt. Het vondst moet dan wel aan de armen geschonken worden.

De toren en de ruïnes van het kasteel

Het plaatsje Rytro is rustig gelegen en heeft een gering aantal toeristische attracties te bieden. Het kasteel is er één van. Bovendien heb je daar een ski lift, hotels en restaurants. Wij hebben zeker van ons middagje in Rytro genoten.

De Poolse vlag wappert trots boven het plaatsje Rytro