Polen een land dat bekend staat om hoge kwaliteit worst. In de VS wordt de Poolse worst in speciale winkels verkocht. In de supermarkten kun je worst met een label ‘Polska kielbasa’ vinden. Polen exporteert zelfs de worst naar China. En in Groot-Brittannië en Ierland hebben de arbeidsimmigranten de Poolse vleeswaren populair gemaakt. De smaak van de worst kan niet in een paar zinnen worden beschreven. Polen is dus niet bekend om zijn vodka maar om zijn worst! Maar als je echt van de Poolse worst wil genieten, dan alleen van worst van hoge kwaliteit.

Waar komt de worst vandaan? Historisch gezien werd een goede Poolse worst gemaakt van wild vlees dat overvloedig in de bossen aanwezig was. Een goede kok zou destijds het op z’n minst een goede worst op 12 manieren kunnen voorbereiden. Aan het hof van de koning August III werkte de beroemde chef Wereszczak, die een basis legde voor het maken van lekkere worsten van goed vlees. Van zijn naam komt de zogenaamde ‘Wereszczaka‘, dat wil zeggen opgebakken reuzel in uiensaus.

De Poolse worst op de barbeque

Naar mijn mening echt één van de beste worsten worden door het bekende bedrijf Szubryt dat gewoon een uitstekend vlees gebruikt van verschillende delen van het varken en alleen natuurlijke kruiden.

Poolse worst en het kampvuur

Yammie… met mosterd en brood.