In deze reeks van artikelen presenteer ik aan jullie een aantal Poolse liedjes die ik hoog acht vanwege hun teksten. Dat zijn teksten met wijsheid. Eerder heb ik al ‘De muren zullen vallen‘ en ‘Voordat de dageraad komt‘ vertaald. Nu is het tijd voor een liedje van een Poolse bluesrockband Breakout. Het liedje heet ‘Toen ik een kleine jongen was‘.

Breakout is een Poolse bluesrockband, opgericht op 1 februari 1968. Je zult denken hoe kan dat dat ik het nummer ken… van mijn vader natuurlijk 😃 In de communistische tijden heeft deze band een aantal keren in Nederland en Engeland opgetreden.

Deze tekst van het liedje is gebaseerd op levensraad die een jongen van zijn vader krijgt. Vervolgens trekt hij zijn eigen levensles uit het leven.

De eerste levensraad van zijn vader is als volgt:

Toen ik een kleine jongen was hey
Mijn vader nam me mee
Mijn vader nam me mee en zei tegen me:
Het belangrijkste is wat je voelt
Luister altijd naar de stem van je hart hey

De tweede levensraad van zijn vader is heel anders:

Toen ik een grote jongen was hey
Mijn vader nam me mee
Mijn vader nam me mee en zei tegen me:
Volg je hart niet
Alleen geld is belangrijk in het leven

De jongen trekt zijn eigen levensles uit ervaringen:

Harde wind waait
Harde wind breekt de zwakke bomen hey
Harde wind waait
Harde wind streelt de sterke bomen hey
Het belangrijkste is om sterk te zijn
Harde wind streelt de sterke bomen hey

De tekst van het liedje zit vol met wijsheid en is tijdloos.

Songwriters: Bogdan Loebl, Tadeusz Nalepa