Vanochtend hebben we een mooie wandeling in het bos gemaakt. We waren op zoek naar de lente. Nadat de winter vorig weekend was teruggekeerd, zag het bos deze ochtend heel anders uit. Nat en modderig. Maar je ziet het en je ruikt het: de lente is echt begonnen. De bomen staan in bloei, de vogeltjes zingen. De wilde bloemen staan in bloei. Soms moet je er goed naar kijken om de bloemen te herkenen. Sommige bloemen zijn meer bekend dan andere bloemen. Maar we hebben ons best gedaan om de bloemen te herkennen. Hier een paar exemplaren van de wilde bloemen die we in het bos tegenkwamen. Elke bloem heeft een verrassende verschijning en is een opmerkelijke voorjaarsbloeier.

Dotterbloem – knieć błotna

Deze bloem komt voor in drassige hooilanden, moerassen, beken en sloten. Deze bloemen worden door insecten bestoven. De insecten worden voornamelijk door het diepe geel aangelokt. De gele bloemen zijn glinsterend en boterbloemachtig. De donkergroene bladeren zijn rond en decoratief: rondachtig, niervormig of hartvormig.

Dotterbloemen in het modderige bos

Groot hoefblad – lepiężnik różowy

Deze bloem bloeit van begin april tot begin mei, met de piek tussen half maart en half april. Eerst verschijnt de roze bloem en dan de grote hoefijzervormige bladeren. Het groot hoefblad dankt zijn naam aan de vorm van de bladeren.

Groot hoefblad is een vaste, grootbladige plant die op een vochtige en voedselrijke grond groeit

Wat interessant is, is dat de verse bladen van groot hoefblad voor wondbehandeling kunnen dienen. Bovendien worden de wortelstokken vooral in de homeopathie gebruikt bij hoofd- en keelpijn.

Wit hoefblad – lepiężnik biały

Wit hoefblad is familie van het grote hoefblad. Wit hoefblad heeft veel kleinere bladen. De bladeren van de plant sterven laat in het najaar af en de witte bloemen worden in de vroege lente als eerste zichtbaar. Na de bloei verschijnt het decoratieve blad. De plant groeit op vochtige en vruchtbare grond.

Wit hoefblad is de familie van groot hoefblad

Klein hoefblad – podbiał pospolity

De Romeinen gebruikten deze plant als genotmiddel door deze te roken in pijpjes. Het roken van de plant werd aanbevolen aan mensen met astma. Ondanks de naam is het klein hoefblad niet verwant aan groot hoefblad. De bloem groeit op vochtige standplaatsen.

Klein hoefblad is een zeer vroege bloeier

Slanke sleutelbloem – pierwiosnek wyniosła

In het Nederlands ook een primula genoemd. Dat komt door zijn Latijnse naam Primula elatior. Slanke sleutelbloem bloeit van april tot mei. Dit is een bloem die graag op natte en vochthoudende standplaatsen groeit in het bos of in het weiland. Het weiland rondom ons huis zit helemaal vol met deze bloem.

Slanke sleutelbloem is beschermd

Cardamine pentaphyllos – żywiec pięciolistny

De Nederlandse naam van cardamine pentaphyllos heb ik niet kunnen vinden, zelfs niet in wikipedia. Alleen de informatie dat deze bloem de familie van de pinksterbloem is.

Cardamine pentaphyllos – wat is de Nederlandse naam van deze bloem?

Verspreidbladig goudveil – śledziennica skrętolistna

Verspreidbladig goudveil groeit op schaduwrijke plekken en heeft niervormige bladeren. Dit is een plant en geen bloem, ook al lijken de goudgele kelkbladen op een bloem. De kelkbladen zijn 5-6mm breed en groeien met een klein aantal bij elkaar.

De goudveil … wat een fraai plantje!

Het is een prachtig tafereel in het voorjaar!

Bekijk mijn andere artikelen over de natuur in de bossen en weilanden: