Een van de mooiste regio’s van Polen is het Kłodzko-land. Bij deze regio hoort de Klodzko-vallei, die omringd wordt door hoge bergketens. Vanuit het westen is de vallei omringd door de Tafelbergen (met de hoogste berg Szczeliniec Wielki, 919 m), vanuit het zuiden door het Bystrzyckie-gebergte (de hoogste berg is Jagoda, 977 m), vanuit het zuidoosten door het Snieznik-gebergte (de hoogste berg is Snieznik, 1425 m), vanuit het oosten door de Gouden Bergen (de hoogste berg is Smrek, 1109 m) en in het noorden heb je het Bardzkie-gebergte (met de hoogste berg Kłodzka Góra, 765 m).

De elementen die elk jaar de toeristen naar het Klodzko-land trekken, zijn: een dicht netwerk van toeristische routes, veel plaatsen om te skiën (liften, skiroutes), talloze monumenten wat te maken hebben met de rijke en turbulente geschiedenis van deze regio, prachtige landschappen en wandelroutes, een groot aantal kuuroorden met natuurlijke waterbronnen, zoals Kudowa-Zdroj, Duszniki-Zdroj of Dlugopole-Zdroj.

De toeristische attracties in deze regio

De Tafelbergen

De Tafelbergen behoren tot de meest spectaculaire bergketens van de Sudeten. De belangrijkste attractie hier is het wilde landschap van rotsachtige plateaus met steile kliffen, die zich hebben ontwikkeld als gevolg van de specifieke tabelvormige geologische structuur van deze bergen. De natuur heeft labyrintachtige doorgangen tussen de rotsen gevormd.

de Tafelbergen in Polen
Wandelen in de Tafelbergen

Szczeliniec Wielki (919m)

Deze berg (919 m) is de hoogste top van het Tafelgebergte. De wandelroute leidt door rotsachtige labyrinten. Onderweg kun je prachtige panorama’s bewonderen. De merkwaardige rotsvormen werken op je verbeelding. Je komt langs een antropoïde, kasteel of meisje. Op de top van de berg heb je een geweldig uitzicht.

De grot van de beer in Kletno

Deze grot is ongeveer 5 km lang en hiermee de langste grot in de Sudeten. De grot was ontdekt in 1966, nabij het dorp Kletno. In de grot werden verschillende fossiele resten gevonden van Pleistocene dieren, voornamelijk zoogdieren, zoals bruine beer, hyena, wolf, everzwijn en anderen.
Let op! Wil je deze grot bezoeken, maak van tevoren een reservering!

De grot van de beer in Kletno

Rotspaddestoelen

Deze wandelroute is niet bedoeld om paddestoelen te plukken. De paddestoelen zijn namelijk gemaakt van… rots! Gevormd als gevolg van eroderende zandstenen. Vóór orogenese waren ze de bodem van de zee. Je kunt drie verschillende routes nemen. De routes langs deze merkwaardige paddestoelen zijn niet lang en erg leuk voor kinderen.

Rotspaddestoelen

Bledne skaly

‘Bledne skaly’ is een beschermd gebied van ongeveer 22 hectare met opvallend gevormde stenen. Het is als of je je in een doolhof bevindt waarin je kunt verdwalen. Vandaar de naam ‘błędne’. Dit woord is een bijvoeglijk naamwoord afkomstig van het werkvoord ‘błądzić’ wat in het Nederlands ‘verdwalen’ betekent. Sommige toeristische websites vertalen het woord ‘błędne’ als foutief. Dat is op zich een andere betekenis van dit woord maar niet de juiste vertaling in deze context. Het is een erg leuke wandeling tussen de rotsen en je kunt niet stoppen met foto’s nemen!

Wandeling tussen de rotsen

Uraniummijn in Kletno

Deze mijn is al in de Middeleeuwen opgericht toen ook nog ijzer, zilver en koper werden gedolven. Korst na de Tweede Wereldoorlog in 1948 begon een zoektocht naar uranium in het kader van Sovjet-Russische-Poolse samenwerking. In hetzelfde jaar werd het uranium in Kletno gevonden. Tussen 1948-1953 werd ongeveer 20 ton van uranium gewonnen. Toeristische informatie en foto’s zijn op deze site beschikbaar.

Fort Zilveren Berg

Het fort werd gebouwd in de 18e eeuw, in opdracht van de Pruisische koning Frederik II, op de plaats van een oude Oostenrijkse fortificatie, nadat Pruisen de Silezische oorlogen hadden gewonnen. Het fort bestaat een totale oppervlakte van ongeveer 30 hectare. En is hiermee het grootste fort van Europa, gesitueerd in de bergen. Informatie over de toegang en openingstijden kun je op deze site vinden.

Het fort Zilveren Berg

Een andere leuke attractie in de buurt van het fort is een tokkelbaan!

Het fort Klodzko

De ingang van het fort bevindt zich direct bij de Oude Stad van het stadje Klodzko. Je kunt daar een ongeveer 40 min durende rondleiding met een gids boeken. De gids neemt je mee door ongeveer 1 km lange wandeling door verschillende gangen van het fort. In totaal werden er ongeveer 40 km tunnels rond en in het fort gebouwd. Ze werden voor verschillende doelen gebruikt, zoals communicatie, onderdak en opslag van ammunitie of voedsel. Wat heel interessant aan dit fort is, is een sort netwerk van gangen rondom het fort, verdeeld in sectoren en gevuld met buskruit. In het geval van een vijandelijke aanval, kon de betreffende gang worden opgeblazen. Dit bijzonder mijnenveld werd in 1743 geïnitieerd door een Nederlandse ingenieur en tegen 1807 werd er een enorm doolhof van tunnels gebouwd. Het systeem is nooit echt gebruikt – althans niet hier.

Prachtig landschap

Waar je ook heen gaat of wandelt, het Klodzko-land is prachtig!

Het Klodzko-land landschap
Onze droom in 2017 boven de graanvelden
Wandeling door het moeras via een brug

Snieznik

Snieznik is de hoogste top van het Snieznik gebergte en in de Poolse Oost-Sudeten. Vanwege het significante hoogteverschil tussen deze berg en de omliggende pieken, heb je hier een fantastisch uitkijkpunt op de omliggende bergen. Bij goed weer kun je Karkonosze (inclusief de berg Sniezka) zien. De verschillende routes vind je hier.

Skiën

Deze regio is ook een bekend skigebied. Zieleniec, Miedzygorze en Czarna Gora bieden een mooie ski gelegenheid voor de beoefenaars van deze sport. Het ski resort Zieleniec is voorzien van 30 skiliften. De sneeuw ligt daar relatief lang, bijna een half jaar – vaak tot half april, vanwege het specifieke microklimaat. Czarna Góra heeft bijvoorbeeld veel minder liften (maar 9), maar biedt langere ski-runs met een groter hoogteverschil. De accommodatie is uitstekend in deze regio met talloze hotels, aparthotels of villa’s.

De weg van 100 bochten

De 22 kilometer lange weg van Kudowa-Zdroj naar Radkow is een van de populairste auto-/ motorroutes in Polen. Waarschijnlijk vanwege het aantal bochten. Volgens andere toeristische bronnen telt deze weg maar liefst 100 bochten! Ik moet eerlijk bekennen dat we deze attractie gemist hebben. Ben je daar geweest en heb je inderdaad 100 bochten geteld? Laat het dan mij even weten!

Deze regio ligt dichtbij de grens met Tsjechië. Ik kan de volgende bezienswaardigheden aanraden

Ardšpach

Rotsen van Ardšpach is een stad van zandstenen. De ingang van het park wordt versierd door een rotspoort met een bord, dat het verblijf van de Duitse dichter Johan Wolfgang Göthe herdenkt. In het park kom je merkwaardige rotsformaties tegen. Sommige hebben zelfs een naam, zoals de Geliefden en hun kusIJsbeer, Suikerbrood, Burgemeester met zijn vrouw (zie foto onder) of Gerechtshuis. Er zijn toeristische wandelroutes door het park uitgestippeld op een oppervlakte van ongeveer 17km2. Diep tussen de rotsen ligt er het Adršpach-meer, waar je een begeleide rondvaart kunt maken. Tevens is er een grote en kleine waterval.

Rondreis route Zuid Polen
Ardšpach in Tsjechië

Praag

Deze stad heeft geen introductie nodig. Mijn advies: probeer Praag buiten het hoogseizoen te bezoeken. En maak er een leuke dag van. Misschien wel een weekend!

Bezoek aan Praag tijdens vakantie in Zuid-Polen