Polen is een land dat niet past in het westerse versie van de Tweede Wereldoorlog. De tragische ervaringen van de Poolse bevolking corresponderen namelijk niet met het verhaal dat werd bedacht na 1945. De ongemakkelijke historische feiten gaan de publieke opinie van zowel West-Europa en de Verenigde Staten, evenals Israël te boven. Na de laatste viering van de Auschwitz-bevrijding in Jeruzalem moet dit inmiddels duidelijk zijn voor de Poolse autoriteiten. Poetin triomfeerde en het lot van Polen werd simpelweg uitgewist.

Na de val van het communisme ‘keerde’ Polen terug in Europa met een geschiedenis die niet paste in het verhaal, waarin Stalin een monster was dat gelijk was aan Hitler en het communisme een criminele ideologie die net zo erg was als het nazisme. Er is geen Polen dat in september 1939 eerst door Nazi-Duitsland en dan door de Sovjetunie aangevallen was. Er is geen Poolse verzet. Er is geen Witold Pilecki die over Duitse vernietigingskampen aan de geallieerden rapporteerde. Er is geen Jan Karski die over de situatie van de Joden in de ghetto de geallieerden informeerde. Het lijkt alsof het Westen deze versie gemakkelijk accepteert. Het officiële relaas toonde dat alleen Hitler als het grootste kwaad in de geschiedenis en degenen die tegen hem vochten de ‘good guys’ waren, inclusief Stalin. Polen confronteert het Westen met de realiteit waarin de Sovjetunie niet altijd tot de ‘good guys’ behoorde. De datum 17 september 1939 past niet in het ideaal van een goede Stalin die Europa van het nazisme heeft bevrijd. Het Rode Leger heeft Europa gered en de communistische soldaten waren dapper en rechtvaardig, aldus Macron tijdens de ceremonie. Er viel geen woord over massale executies of verkrachtingen.

Het verhaal, dat tijdens de ceremonie domineerde, was dat er slechts één natie leed tijdens de Tweede Wereldoorlog – de joden. Terwijl er ook andere bevolkingen en groepen de slachtoffers van de Holocaust waren. Polen leed tijdens de Tweede Wereldoorlog als geen enkel ander land. Maar dit feit verpest het beeld van de joden die de enige slachtoffers van de oorlog.

De geschiedenis van Polen in de Tweede Wereldoorlog wordt langzaam gewist, vergeten en verzwegen…