Hoeveel kost een makelaar? Wat is normaalgesproken de courtage die de Poolse makelaars vragen? Bovendien weten jullie eigenlijk hoe de samenwerking met een makelaar in Polen eruitziet? Deze vragen komen verschillende fora voor. Na een artikel over een huis of appartement kopen, is het nu tijd om de andere kant te beschrijven.

Het verkoopproces van een huis/appartement in Polen is vergelijkbaar met het proces in Nederland.

  1. Eerst moet je een makelaar vinden. Op internet zoek je op: ‘biuro nieruchomości <plaats>’. Er zijn Poolse makelaars die zich internationaal presenteren en hun website is al naar het Engels vertaald. Wellicht is het dan wat makkelijker voor jou om in contact te komen en te blijven met een Engels sprekende makelaar.
    In Polen hoef je niet bij één makelaar je appartement te koop te zetten. Aan de andere kant is het voor jou misschien makkelijker om op afstand met één makelaar in contact te blijven. In het geval dat je met één makelaar samenwerkt, wordt het op de website ‘Tylko u nas’ vermeld’ (alleen bij ons) – zie foto onder.
  2. De verkoopprijs en courtage worden door jullie afgesproken. De meeste courtages variëren tussen 1%-2,5%. Het huis/ appartement met foto’s komt op hun website te staan. Let goed op dat de foto’s van goede kwaliteit zijn. In Polen is dat nog niet altijd het geval. Bovendien wordt het adres op de website niet vermeld, alleen de wijk of plaats/ regio.
  3. De makelaar begeleidt de huisbezichtigingen en houdt je op de hoogte met betrekking tot de eventuele biddingen.
  4. Bij een bezichtiging vertelt de makelaar wat er in het huis/ appartement blijft. Misschien heb je een huis of appartement geërfd waar alle inboedel blijft. Bij het zoeken van een appartement in Krakau, is mijn ervaring dat bijna alles in een appartement blijft, zelfs een wasmachine of een bed. Dat betekent voor jou geen gedoe om het appartement leeg te halen. De kopende partij mag echter eisen dat alles leeggehaald wordt.
  5. Het is mogelijk dat dezelfde makelaar de kopende en de verkopende partij in de onderhandelingen begeleidt tenzij de kopende partij een andere makelaar inhuurt. 
  6. In Polen is het (nog) niet zo dat de mensen tegen elkaar opbieden. In het geval dat er meerdere geïnteresseerde zijn, wordt er wachtlijst door de makelaar opgesteld en bijgehouden. Toen ik een keer belde om navraag te doen voor een nieuwbouwproject, bleek dat er 12 mensen op de wachtlijst stonden. Maar dat gebeurt niet vaak, omdat er aanbod zo groot is. De druk op de vastgoedmarkt in Polen is ook voelbaar en is afgeleide van een hoge inflatie (in mei 2021 bijna 14%!). Mensen willen liever in onroerend goed investeren dan hun geld op de bankrekening laten staan.
  7. In het geval dat jij met de biedende partij tot overeenstemming komt, wordt een voorlopig koopcontract getekend. Wij hebben deze stap op afstand kunnen regelen. Wellicht kan de verkopende partij het gehele bedrag in één keer betalen, dan kunnen ze aangeven dat ze deze stap willen overslaan. Het tekenen van een voorlopig koopcontract betekent ook een aanbetaling, meestal wordt een bedrag tussen 1%-5% van de verkoopprijs afgesproken.
  8. In het geval dat de kopende partij een hypotheek moet regelen, kan het wat langer duren totdat alles bij de bank afgehandeld wordt en alle benodigde documenten bij de notaris afgeleverd worden. Houd rekening mee met ongeveer vier maanden.
  9. De kopende partij kiest de notaris en de makelaar spreekt met beide partijen het tijdstip af wanneer jullie het koopcontract gaan tekenen. Het is wettelijk niet bepaald voor wie de notariskosten zijn. Het is echter in Polen gebruikelijk dat het volledig bij de kopende partij ligt.
  10. Het koopcontract wordt bij de notaris getekend in de aanwezigheid van de beëdigde tolk Nederlands-Pools. De documenten hoeven dus alleen mondeling vertaald te worden en niet schriftelijk. De kosten voor het tolken zijn voor de partij die de tolk nodig heeft. In het geval dat je de Poolse taal machtig bent, hoeft dat dus niet.
  11. In het koopcontract wordt het vermeld wanneer het geld op je rekening staat en binnen hoeveel dagen de sleuteloverdracht plaatsvindt. In Polen is het gangbaar dat alles binnen één week afgewikkeld wordt.
Foto 1: ‘skontaktuj się’ betekent neem contact op met…
Foto 2 – ‘Tylko u nas’ betekent alleen bij ons. Dus dit appartement is exclusief te koop via dit makelaarskantoor

Zie mijn andere artikelen over dit onderwerp:

Aankoop onroerend goed in Polen
Waar moet je opletten bij aankoop van onroerend goed in Polen?
Hoe werkt het een huis kopen in Polen?
Landbouwgrond kopen in Polen
Wat kost een notaris in Polen?
De beste huizensites in Polen
Een Nederlandse burger mag een kavel maximaal 1ha kopen