Hoeveel kost een makelaar? Wat is normaalgesproken de courtage die de Poolse makelaars vragen? Bovendien weten jullie eigenlijk hoe de samenwerking met een makelaar in Polen eruitziet? Deze vragen stellen jullie jezelf of op verschillende fora. Hier een samenvatting van mijn ervaring op de Poolse vastgoedmarkt.

Samenwerking met een makelaar in Polen – stap voor stap

 1. Je vindt een huis of appartement dat je wilt kopen. (zie hier ‘De beste huizensites in Polen‘).
 2. Het beste is dan om gelijk te bellen en een afspraak voor een bezichtiging te maken (zie foto 1 onder).
 3. Het adres krijg je aan de telefoon te horen of via sms toegestuurd. Het volledige adres staat nooit op de site vermeld. Alleen bijvoorbeeld een plaats, of een wijk.
 4. Op het afgesproken adres en tijdstip maak je kennis met de makelaar die je eerder gebeld hebt. Hij zal dezelfde dag nog een sms sturen of bellen ter herinnering dat je een afspraak voor een bezichtiging hebt.
 5. De makelaar laat je een document zien, dat je moet ondertekenen. Niks aan de hand. Het document houdt RODO en exclusiviteit in. In Polen werkt het meestal zo dat verschillende makelaars dezelfde huizen en appartementen in hun aanbod hebben. Dus het gaat erom wie het als eerste verkoopt. Sporadisch biedt uitsluitend één makelaar het huis/ appartement aan. Dan wordt het bij de offerte aangegeven. (zie foto 2 onder)
 6. Op het document wordt ook de courtage vermeld of in jouw bijzijn opgeschreven. Let goed dus op.
 7. Nadat je het document heb ondertekend, mag je het huis/appartement bekijken.
 8. Bij de bezichtiging wordt door de makelaar verteld wat er in het huis/ appartement blijft. Bij het zoeken van een appartement in Krakau, is mijn ervaring dat bijna alles blijft, zelfs een wasmachine of een bed. Denk goed na of je dat wilt. Je mag eisen dat alles leeggehaald wordt. En nog iets. Het kan voorkomen dat de eigenaren (of de huurders) tijdens de bezichtiging aanwezig zijn. Dat heb ik vaak meegemaakt. En dat is raar, zeg.
 9. Na de bezichtiging krijg je een mapje met informatie, zoals de servieskosten bij het appartement, de indeling en maten van het huis/appartement, of de beschrijving van de omgeving, i, tevens de kopie van het document dat je hebt ondertekend. Verwacht niet te veel van het mapje. Het ziet er niet zo professioneel uit als in Nederland.
 10. Het is mogelijk om nog een afspraak te maken maar niet gebruikelijk. Toen wij van plan waren om een casco huis te kopen, hebben we ook een technische keuring gevraagd. De kosten van zo een inspectie waren destijds ongeveer 90 euro.
 11. Mocht het appartement/ huis je bevallen, kun je een bod uitbrengen. Het is nog niet zo in Polen dat de mensen standaard tegen elkaar opbieden. In het geval dat er meerdere geïnteresseerde zijn, wordt er wachtlijst door de makelaar opgesteld en bijgehouden. Toen ik een keer belde om navraag te doen voor een nieuwbouwproject, bleek dat er 12 mensen op de wachtlijst stonden. Maar dat gebeurt niet vaak, omdat er aanbod zo groot is. De druk op de vastgoedmarkt in Polen is ook voelbaar en is afgeleide van een hoge inflatie (in december 2021 bijna 10%!). Mensen willen liever in onroerend goed investeren dan hun geld op de bankrekening laten staan.
 12. Dezelfde makelaar begeleidt de kopende en verkopende partij in de onderhandelingen en verder in het proces. Tevens is de makelaar bij de notaris aanwezig.
 13. Het koopcontract wordt bij de notaris getekend in de aanwezigheid van de beëdigde tolk Nederlands-Pools. De documenten hoeven dus alleen mondeling vertaald te worden en niet schriftelijk. De kosten voor het tolken zijn voor de partij die de tolk nodig heeft. In het geval dat je de Poolse taal machtig bent, hoeft dat dus niet.
Foto 1: ‘skontaktuj się’ betekent neem contact op met…
Foto 2 – ‘Tylko u nas’ betekent alleen bij ons. Dus dit appartement is exclusief te koop via dit makelaarskantoor

Met welke kosten moet je rekening houden?

De meeste courtages variëren tussen 1%-2,5%. Het is mij zelfs één keer overkomen dat ik de courtage kon onderhandelen. Op sommige fora werd het zelfs tussen 1%-6% aangegeven. Wellicht dat de tarieven van de regio afhankelijk zijn.

Lees hier hoe je een huis/ appartement in Polen verkoopt.

Zie mijn andere artikelen over dit onderwerp:

Aankoop onroerend goed in Polen
Waar moet je opletten bij aankoop van onroerend goed in Polen?
Landbouwgrond kopen in Polen
Hoe werkt het een huis of appartement verkopen in Polen?
Wat kost een notaris in Polen?
De beste huizensites in Polen
Een Nederlandse burger mag een kavel maximaal 1ha kopen