Wil je een huis in Polen kopen? Lees verder wat je moet weten.

De aankoop van onroerend goed in Polen door buitenlanders is als volgt geregeld.

Op grond van de Poolse wet en verordeningen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is er een vergunning vereist om een onroerend goed in Polen te kopen. De volgende groepen zijn van deze eis vrijgesteld:

  • personen die gedurende ten minste 5 jaar in Polen hebben gewoond vanaf de datum van verlening van de verblijfsvergunning,
  • personen die getrouwd zijn met een Poolse staatsburger en ten minste twee jaar in Polen hebben gewoond,
  • burgers (of ondernemers) uit de EER-landen of met Zwitserse nationaliteit,
  • personen die op een wettelijke manier een onroerend goed erven.

De Europese Economische Ruimte bestaat uit de volgende landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk,Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, 
Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden.

Andere personen moeten een vergunning van het Ministerie van Buitenlandse Zaken verkrijgen. Deze vergunning kost ongeveer 400 euro. Uit de gegevens van 2012 blijkt dat buitenlanders steeds vaker onroerend goed in Polen kopen. Toen werden er ongeveer 400 vergunningen verstrekt. Onroerend goed in Polen wordt meestal gekocht door de Duitsers, Nederlanders, Britten en Oekraïners (die in de eerste instantie de Poolse nationaliteit moeten verkrijgen omdat Oekraïne niet bij de EER hoort).

Het proces van de aankoop is vergelijkbaar met die in Nederland, zoals het zoeken, bezichtigen van een huis (of een bouwkavel). De onderhandelingen verlopen via de makelaar net zoals in Nederland. De makelaar ontvangt een provisie van beiden partijen, het percentage bedraagt meestal tussen 1-2%. Omdat de aanbod van huizen en bouwkavels zo groot is in Polen, is het soms mogelijke om je aankoop zonder provisie te verwezenlijken. Dit staat meestal bij de advertentie vermeld. De verkopers zijn tevens bereid om tot 10% van de aangeboden prijs te zakken.

Vervolgens sluiten beide partijen een tijdelijk contract dat de koper verplicht om alvast een gedeelte van het afgesproken bedrag op de rekening van de verkoper te overmaken. In het geval van contractbreuk van één van de partijen ontvangt de tegenpartij (dus de koper of de verkoper) 10% van de bedongen prijs.

Jij, als koper, kiest de notaris die het koopcontract moet opstellen. De koper en verkoper spreken een datum af voor het tekenen van het koopcontract. Let op: het is niet verplicht om het koopcontract beëdigd te vertalen. De aanwezigheid van beëdigde tolk bij het tekenen is wel verplicht. De kosten van het tolken moet je in de aankoop van je huis incalculeren. Het aankoopbedrag moet direct na het tekenen op de bankrekening van de verkoper overgemaakt worden.

Als je een huis koopt in Polen, moet je ook de kosten van de notaris optellen. De Poolse notarissen willen dat het bedrag meteen wordt geïnd. Het contant geld wordt ook geaccepteerd.

Op deze site kun je voorbeeldberekening maken van de totale kosten.

Voorbeeldberekening: een huis in Polen kopen

Vertaling van de bovenstaande foto is als volgt:

  • Kostenberekening van onroerend goed – ‘kalkulator kosztów zakupu nieruchomości’
  • De transactie prijs – Cena transakcyjna (in PLN!!)
  • Aankoop door middel van een hypotheek/krediet – Zakup na kredyt
  • Soort bouw – Źródło zakupu (bestaand bouw – z rynku wtórnego, nieuwbouw – od dewelopera)
  • Soort aanbod – Forma własności (appartement – mieszkanie, huis – dom, bouwkavel – nieruchomość gruntowa)
  • Provisie voor de makelaar – Prowizja dla agenta nieruchomości
  • Bereken – Oblicz
  • Belasting van rechtshandelingen – Podatek od czynności cywilno-prawnych
  • Notariskosten – Opłata notarialna
  • Inschrijving in het kadaster van de eigendom – Wpis prawa własności w księgę wieczystą
  • Provisie voor de makelaar – Prowizja agenta nieruchomości
  • Totaal – Razem

Voorbeeld: bij een aankoop van een huis in Polen ter waarde van 360.000PLN bedragen de andere kosten bijna 6% van de aankoopwaarde (bij een provisie van 2,5%, zoals eerder vermeld worden deze kosten soms niet in rekening gebracht voor de koper). In Nederland liggen de kosten veel hoger de zogenaamde kosten koper, ongeveer 10% van de aankoopwaarde.

Zie mijn andere artikelen omtrent dit onderwerp:

Landbouwgrond kopen in Polen
Waar moet je opletten bij aankoop van onroerend goed in Polen?
Hoe werkt het een huis kopen in Polen?
Hoe werkt het een huis of appartement verkopen in Polen?
Wat kost een notaris in Polen?
De beste huizensites in Polen
Een Nederlandse burger mag een kavel maximaal 1ha kopen